Zilele Shakespeare la Chișinău 2024 | În Republica Moldova va avea loc, în premieră, un festival internațional de teatru

  • 23 Septembrie 20:35
Zilele Shakespeare la Chișinău 2024 | În Republica Moldova va avea loc, în premieră, un festival internațional de teatru

În perioada 3-6 octombrie 2024, la Chișinău, va avea loc prima ediție a festivalului internațional „Zilele Shakespeare la Chișinău”, un eveniment de anvergură care va aduna trupe de teatre, regizori, actori, critici și shakespearologi din întreaga lume. Acesta este primul festival de acest gen din Republica Moldova, fiind un prilej de celebrare a operei atemporale a lui William Shakespeare.

„Uniți prin Shakespeare” este sloganul sub care festivalul va aduna participanți din țări precum Regatul Unit, Coreea de Sud, Ucraina, România și Republica Moldova, marcând o adevărată uniune a artelor teatrale internaționale, menționează organizatorii evenimentului.

Festivalul va fi marcat de două premiere de excepție:  „Visul unei nopți de vară”, în regia lui Mihai Țărnă - o reinterpretare modernă a celebrei comedii shakespeariene, și „Hamlet Liber” – o coproducție a Teatrului „Tony Bulandra” (Târgoviște), „Teatrul Fără Nume” (Chișinău) și Asociația Teatrelor din Deajeon (Coreea de Sud), regizată de MC Ranin.

Festivalul va include paneluri desfășurate înaintea fiecărui spectacol, oferindu-le spectatorilor șansa de a participa la discuții cu shakespearologi din Portugalia, Polonia, Franța, Regatul Unit, Turcia și România, care vor oferi perspective noi asupra operei marelui dramaturg englez.

Președintele festivalului „Zilele Shakespeare la Chișinău 2024”, Mihai ȚĂRNĂ, director artistic și regizor șef la Teatrul Fără Nume, a vorbit despre importanța operei lui Shakespeare în contextul actual.

Opera lui Shakespeare unește epocile, trece prin conștiința lumii precum o oglindă a spiritului, a moralei si a viciilor lumești. El ne unește și ne uimește prin modernitatea clasică a conflictelor și problemelor umane.

Într-o Europă amenințată - e nevoie de unire. Nu doar o unire politică, dar numaidecât și una spirituală, emoțională, culturală, artistică. Multinaționalitatea operei shakespeariene are această forță - de a uni ceea ce aparține spiritului, ce e propriu emoției, spiritualui”, a menționat Mihai Țărnă.

Evenimentul este organizat sub patronajul președintelui Parlamentului, Igor Grosu, al Guvernului Republicii Moldova și Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

Radio Chișinău este partener media.

Zilele Shakespeare la Chișinău 2024 | În Republica Moldova va avea loc, în premieră, un festival internațional de teatru

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:0,51 m/s
Wed
20
Thu
21
Fri
22
Sat
22
Sun
20
Arhivă Radio Chișinău