Zilele Naționale Mateevici | Scriitorul Ion Găină: Mateevici ne-a îndemnat să iubim Basarabia și să știm de unde ne tragem, altfel suntem niște nenorociți rătăciți (AUDIO)

  • 18 Martie 2021 16:50
0%
00:00:00
00:00:00

Cu prilejul marcării a 133 de ani de la nașterea poetului și preotului Alexei Mateevici, mai multe manifestări au loc până pe 30 martie la baștina poetului, satul Zaim, la Căinari, Căușeni și în alte localități ale R. Moldova. Acestea se desfășoară în cadrul celei de-a 29 ediții a Zilelor Naționale Mateevici (ZNM), un eveniment ce a devenit o tradiție în Republica Moldova, menționează scriitorul Ion Găină, directorul casei-muzeu din Zaim Căinari, coordonatorul festivalului.

În cadrul ZNM se desfășoară mai multe evenimente, inclusiv un recital cu genericul Respirația Verbului, cu participarea liceelor și a bibliotecilor, a menționat Ion Găină. O parte a recitalului se va desfășura în acest an on-line, iar pe 28 martie, la Mănăstirea "Marta și Maria" din Căușeni se va desfășura un moment omagial, dedicat memoriei poetului. La finalul festivalului, pe 30 martie, în curtea casei-muzeu din Zaim va avea loc o manifestare literar-muzicală, cu participare elevilor de la Liceul de Arte "Grigore Grigoriu" și totalizări ale concursului național Comoara, care în acest an a avut mai puține compartimente. Anul acesta, din cauza pandemiei, manifestările vor aduna mai puțină lume și se vor desfășura cu respectarea măsurilor sanitare prevăzute, a subliniat Ion Găină.

Alexei Mateevici este autorul mai multor studii, articole și poezii, printre care memorabila poezie, dedicată limbii române „Limba noastră”, care actualmente este imnul R. Moldova. Un catren din această poezie a fost ascuns în perioada sovietică, deoarece nu corespundea ideologiei ateiste a regimului comunist și ideii supremației limbii ocupantului sovietic, menționează scriitorul. "Până acum mă doare acest lucru, că atât timp au fost tăinuite aceste versuri. Mateevici le-a spus studenților de la Seminarul Teologic, al cărui absolvent a fost și el: "Iubiți Basarabia, dragii mei!" Se referea și la cărți, manuscrise, biserici, tradiții. Dacă a zis asta, atunci asta ne rămâne să facem! Iar la Congresul I al învățătorilor, poetul a zis: "Trebuie să știm de unde ne tragem, căci altfel suntem niște nenorociți rătăciți! Trebuie să știm că suntem români, strănepoți de-ai romanilor și frați cu italienii, francezii, spaniolii și portughezii. Aceasta trebuie să le-o spunem tuturor - și copiilor, și celor neluminați! Să-i luminăm pe toți cu lumină dreaptă!" Iată această ultimă frază din această cuvântare este motto-ul Zilelor Naționale Mateevici", a menționat Ion Găină.

Și la casa-muzeu Alexei Mateevici din Căinari este sărbătorit preotul-poet. La 16 ianuarie, în regim on-line, aici s-a desfășurat un medalion literar-muzical cu genericul Rugăciune și sfințenie, dedicat poeziilor religioase ale poetului, a menționat directoarea muzeului, Dorina Rotaru. "Alexei Mateevici ne-a lăsat o operă relativ mică ca volum, dar foarte actuală, de aceea îi îndemn pe toți să citească această operă. Mai ales îi îndemn să citească poezia religioasă, căci și mari personalități, precum Nicolae Iorga și alții, vedeau în aceste poezii adevărate elemente de creație. Apropo, din mărturiile timpului aflăm că Alexei Mateevici a fost un preot care îmbina în sine distinse calități creștine - dragostea de aproapele, smerenia, blândețea, binefacerea. Nu obișnuia să bârfească pe nimeni și nu suferea ca alții să bârfească față de el. Era cinstit, onest, binevoitor, cumpătat în acțiunile sale și un mare patriot al pământurilor străbune", afirmă directoarea casei-muzeu Alexei Mateevici din Căinari.

După cum a menționat Dorina Rotaru, evenimentul, postat o rețea de socializare a fost recepționat în diferite localități ale Republicii Moldova, dar și de persoane din alte țări - Italia, Franța și altele.

Detalii puteți audia în interviurile cu Ion Găină și Dorina Rotaru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău