Zilele Filmului Românesc ajung la Soroca

  • 04 Octombrie 2022 19:18
Zilele Filmului Românesc ajung la Soroca

Zilele Filmului Românesc vor ajunge și în acest an la nordul Republicii Moldova. Astfel, pe 8 și 9 octombrie, pasionații de filme vor putea urmări cele mai importante proiecții românești la Soroca.

Potrivit organizatorilor, la sfârșitul acestei săptămâni, la Casa de Cultură din oraș vor fi ecranizate mai multe proiecții, iar intrarea va fi liberă, relatează InfoPrut.ro.

Evenimentul se va deschide cu „Străjerii Deltei” (2021), un film de aventuri dedicat copiilor, care a fost realizat de Liviu Mărghidan.

Tot sâmbătă, 8 octombrie 2022, va fi difuzat și „Marocco” (2021), un lungmetraj regizat de Emanuel Pârvu. Filmul a fost inclus în secțiunea „New Directors” la Festivalul de la San Sebastian și, de asemenea, a fost selectat anul acesta și în competiția internațională de la TIFF.

Duminică, 9 octombrie, cinefilii de la Soroca vor putea viziona alte două filme românești. Este vorba despre „Senatorul melcilor” (1995, regia Mircea Daneliuc), un film care a făcut parte din competiția Festivalului de la Cannes și filmul „Crai nou” (2021), debutul regizoarei Alina Grigore, care a câștigat anul trecut premiul cel mare, „Scoica de Aur” la Festivalul de la San Sebastian.

Amintim că până a ajunge la Soroca, Zilele Filmului Românesc au avut loc la Chișinău și la Bălți. De asemenea, evenimentul urmează să se desfășoare și la Nisporeni, Călărași și Cahul.

Lansat în 2015, Zilele Filmului Românesc Chișinău este un eveniment anual care își propune să facă mai cunoscută cinematografia din România, deopotrivă cea nouă și cea clasică, în rândul publicului din Republica Moldova și să contribuie la stabilirea de legături și de colaborări între oamenii de film de pe cele două maluri ale Prutului.

Proiectul este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaștilor din România.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău