Zilele Filmului Românesc se desfășoară începând de astăzi la Chișinău. Filmele vor fi prezentate la cinematografele Odeon și Patria-Lotean

  • 22 Septembrie 14:19
Zilele Filmului Românesc se desfășoară începând de astăzi la Chișinău. Filmele vor fi prezentate la cinematografele Odeon și Patria-Lotean

Zilele Filmului Românesc se desfășoară începând de astăzi la Chișinău.  Filmele vor fi prezentate la cinematografele Odeon și Patria-Loteanu. Intrarea este gratuită.

Peste 20 de filme românești vor fi prezentate în cadrul evenimentului, dintre care13 filme de lung metraj și 14 filme de scurt metraj din arhiva Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Cargiale” de la București. Festivalul aduce și filme noi: „Morocco”, „Crai Nou”, „Miracol”, „Balaur”.

Invitatul de onoare din acest an este actorul Dorel Vișan, iar la Gala de deschidere vor fi prezentate publicului trei filme în care Dorel Vișan interpretează roluri totemice: „Senatorul Melcilor”, „Iacob” și „O lacrimă de fată”.

Dorel Vișan, marele actor român, prezent la conferința de inaugurare, a spus că filmul este o întrupare artistică a vieții:

„Ceea ce nu se poate spune în biserică, nu se poate spune nici pe scenă decât într-o formă reîntrupată artistică. Asta este viața, opera de artă, viață reîntrupată artistic.”, a spus Dorel Vișan.

România și Rep. Moldova au ajuns la un nivel de colaborare extraordinar pe domeniul culturii, ceea ce dă dovadă de o conștiință națională comună, a spus în cadrul conferinței de deschidere Alina Gorghiu, președinta Senatului României.

„Senatorul melcilor este în deschidere și mă amuzam cu colegii mei că filmul este un tablou al puterii politice al anilor 90 din România, care nu măgulește nici un politician. Vă invit să urmăriți filmul din deschidere, vă invit să participați cu toți la acest eveniment. Este o amprentă a unei conștiințe naționale comune. Practic îmi doresc ca evenimentul de astăzi să fie multiplicat de câte ori se poate.”, a declarat Alina Gorghiu.

Festivalul este o tradiție a filmului românesc în Rep. Moldova, a spus secretarul de stat Adrian Dupu, de la Departamentul pentru Relații cu R. Moldova.

„Arta și cultura sunt cele mai bune instrumente de promovare a unei țări, iar instituția pe care o conduc sprijină financiar acest proiect cu scopul de a promova cinematografia românească, de a promova cultura și limba română. Prin acest proiect, cinefilii din Chișinău, dar și din toată Rep. Moldova sunt conectați în timp real la marile succese ale cinematografiei românești.”, a declarat Adrian Dupu

Zilele  Filmului Românesc sunt la cea de-a 8-a ediție și se vor desfășura până pe 25 septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Fri
20
Sat
23
Sun
17
Mon
14
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău