Zilele Europene ale Patrimoniului vor fi marcate anul acesta în R. Moldova prin acțiuni de salubrizare a monumentelor

  • 21 Septembrie 13:03
Zilele Europene ale Patrimoniului vor fi marcate anul acesta în R. Moldova prin acțiuni de salubrizare a monumentelor

Zilele Europene ale Patrimoniului vor fi marcate anul acesta în Republica Moldova prin acțiuni de salubrizare a monumentelor. Un grup de tineri va merge în mai multe localități pentru a participa la salubrizarea monumentelor incluse în patrimoniul național, dar și pentru a discuta cu localnicii despre istoria acestor obiective culturale și importanța lor pentru Republica Moldova.

În cadrul evenimentului de lansare a Zilelor Europene ale Patrimoniului, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a declarat că în ultimii zece ani, grație sprijinul financiar oferit de către partenerii Republicii Moldova, s-a reușit renovarea și reconstrucția mai multor obiective incluse în patrimoniul național. O bună parte dintre oameni nu cunosc, însă, nimic despre aceste obiective culturale. Din acest motiv, este nevoie de acțiuni menite să familiarize oamenii cu patrimoniul nostru național, consideră ministrul Educației.

”Noi ne dăm întrebarea, pentru ce noi investim în obiectele de patrimoniu din republica? Pentru ce am investit în Cetatea Sorocii cu sprijinul partenerilor noștri europeni? Pentru ce am investit în Manuc Bei de la Hîncești? Răspunsul este unul, ca să fie vizitate. Și acest generic din acest an Conexiunea între patrimoniu și educație nu este altceva decât un mesaj pentru toți ca să ne iubim patrimoniul cultural, să-l studiem. Prin aceasta vom arăta și o stimă, un respect față de predecesorii noștri care le-au construit”, a spus ministrul Educației.

Igor Șarov a adăugat că, în acest an, în curricula școlară pentru elevii claselor a X – XII – a a fost introdusă o disciplină opțională „Descoperă Moldova” cu scopul de oferi posibilitate elevilor să studieze despre patrimoniul cultural al Rep. Moldova.

În cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului un grup de tineri va organiza acțiuni de salubrizate a monumentelor, a informat șefa Direcției Patrimoniu Cultural, Svetlana Pociumban. Startul acțiunilor va fi dat la Rezervația Orheiul Vechi.

Am reușit să mobilizăm un grup de tineri care va merge în nouă localități din șase raioane ale Republicii Moldova. Vor vizita monumente din patrimoniu din zona respectivă, vor realiza acțiuni de salabrizare și aceste acțiunide salubrizare se vor încheia cu discursuri pentru localnici, dar, inclusiv, și pentru voluntari de promovare, de cunoaștere a acelor obiective de patrimoniu unde vom merge. Vom da star acestor acțiuni, mâine, la Rezervația cultural – naturală Orheiul Vechi.

Zilele Europene ale Patrimoniului se desfășoară în perioada 21 septembrie – 4 octombrie. Genericul ediției din acest an este “Patrimoniul cultural și Educație”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:5,7 m/s
Sun
8
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Thu
10

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău