Zilele Europene ale Patrimoniului 2017 se desfășoară în perioada 18-28 septembrie

  • 18 Septembrie 2017 18:37
Zilele Europene ale Patrimoniului 2017 se desfășoară în perioada 18-28 septembrie

Timp de zece zile, în incinta siturilor naturale urbane, a grădinilor publice istorice, a rezervațiilor naționale, în parcurile naționale și în ariilor protejate vor fi organizate diverse activități în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului – 2017. Activitățile, planificate în perioada 18-28 septembrie, vor readuce în discuție problemele protejării, punerii în valoare a monumentelor istorice, siturilor arheologice, colecțiilor de artă, meșteșugurilor tradiționale, peisajelor naturale etc., transmite IPN.

Ministrul educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, a declarat într-o conferință de presă că genericul ediției curente este: „Patrimoniul cultural și Natura: peisajul posibilităților”. Această tematică pune în evidență locurile și peisajele pitorești, dar și încurajează participarea societății la protejarea și salvgardarea patrimoniului cultural și natural.

Cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, atât instituțiile din subordinea Ministerului, cât și cele din subordinea autorităților publice locale vor organiza diverse activități. În contextul aniversării a 80-a a compozitorului Eugen Doga, vor fi organizate trei concerte la trei monumente de cultură din țară: Cetatea Soroca, Conacul Manuc Bei din orașul Hâncești; Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni.

În scopul promovării, conservării și valorificării patrimoniului cultural și natural din Republica Moldova, instituțiile de profil, secțiile raionale de cultură, muzeele vor organiza expoziții cu planșe color, expoziții fotografice, excursii ghidate la monumentele de patrimoniu de importanță națională sau locală: parcuri, grote, muzee, case memoriale, biserici, rezervații naturale, biblioteci etc.

Zilele Europene ale Patrimoniului se celebrează în fiecare an, începând cu anul 1999, la inițiativa Consiliului Europei și a Uniunii Europene. Evenimentele dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului au loc în circa 50 de țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău