Zilele Europene ale Patrimoniului, inaugurate la depoul de tramvaie din Chișinău

  • 25 Septembrie 2015 12:45
Zilele Europene ale Patrimoniului, inaugurate la depoul de tramvaie din Chișinău

La Chișinău au fost lansate Zilele Europene ale Patrimoniului, dedicate în acest an patrimoniului industrial și tehnic.

Evenimentul a fost organizat la monumentul istoric de importanță națională, Depoul de tramvaie din Chișinău, unde, după inaugurarea oficială, a fost organizat un tur ghidat, transmite IPN.

„Sub asfaltul pe care pășim astăzi s-au păstrat șinele de tramvai, ele nu au fost deteriorate. Noi ne-am propus drept scop ca oamenii să vină aici și să înțeleagă de unde a început viața transportului public – de la troleibuzul din 1966 până la troleibuzele de generația a patra din prezent”, a declarat directorul general al Regiei Transport Electric din Chișinău, Gheorghe Morgoci.

„Aceasta este o tradiție europeană pe care o împărtășim nu numai cu rațiunea, dar și cu sufletul. Zilele Europene ale Patrimoniului sunt un prilej minunat pentru ca toate popoarele lumii să-și aducă aminte de ceea ce au creat înaintașii lor. În acest an avem o posibilitate rarisimă să discutăm despre patrimoniul industrial pentru că știm că pe parcurs țara noastră a păstrat mori de apă, de vânt, fabrici vechi, depouri de tramvaie, gări feroviare, care deja au devenit obiecte de patrimoniu”, a menționat ministrul culturii, Monica Babuc, la deschiderea evenimentului.

Evenimentele dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului au început pe 22 septembrie cu expoziția de grafică din patrimoniul Muzeului Național de Artă al Moldovei. În cele cinci zile dedicate patrimoniului industrial, sunt organizate diferite expoziții. Muzeul Național de Istorie găzduiește colecțiile Muzeului Tehnic de la Iași, o altă expoziție este organizată la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală. Astăzi, 25 septembrie, va avea loc vernisajul expoziției Art FABRIC, organizată de Delegația UE în Republica Moldova. Expoziția va prezenta lucrări de pictură realizate de tineri artiști plastici din țara noastră. Închiderea Zilelor Patrimoniului Industrial va avea loc duminică, la Gara din orașul Ungheni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău