Zilele Europene ale Culturii Evreiești, la Chișinău. Sergiu Prodan: „Rolul comunității evreiești în viața culturală a Republicii Moldova pe durata a multor ani a fost unul important”

  • 06 Septembrie 13:23
Zilele Europene ale Culturii Evreiești, la Chișinău. Sergiu Prodan: „Rolul comunității evreiești în viața culturală a Republicii Moldova pe durata a multor ani a fost unul important”

Chișinăul va găzdui, în perioada 8-10 septembrie, prima ediție a Festivalului Național - Zilele Europene ale Culturii Evreiești, organizat de Ministerul Culturii în parteneriat cu Comunitatea Evreiască din Republica Moldova, transmite Radio Chișinău

Impactul comunității de evrei în Republica Moldova este esențial pentru diversificarea culturală și patrimoniul evreiesc, a declarat în cadrul conferinței de prezentare a evenimentului, ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

„Rolul comunității evreiești în viața culturală a Republicii Moldova pe durata a multor, multor ani a fost unul important. Începând de la marii artiști, artiști plastici, muzicieni, actori moldoveni de etnie evreiască care au adus o contribuție semnificativă în cultura și în arta R. Moldova. Și nu în ultimul rând acea comunitate evreiască din orașe, orășele, târguri și satele R. Moldova care în perioada sovietică de luptă acidă contra limbii române au rămas de fapt purtători de limbă română. În copilăria mea am avut ocazia să aud grai românesc vorbit pe viu exact de la reprezentanții comunității evreiești din Republica Moldova. Deci această contribuție este una semnificativă”, a spus Sergiu Prodan.

Festivalul va include un program variat cu expoziții de artă, spectacole de muzică și teatru, proiecții de film și ateliere tematice. Printre momentele deosebite se numără reprezentația Teatrului Evreiesc de Stat din București, condus de cunoscuta actriță Maia Morgenstern.

Organizatorii invită toți cetățenii să participe și să descopere cultura evreiască. Intrarea la toate evenimentele este liberă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău