”Zilele Cantemiriene” la Biblioteca Națională din Chișinău
-
27 Octombrie 2015 18:30
Săptămâna aceasta la Biblioteca Națională din Chișinău se desfășoară ”Zilele Cantemiriene”, eveniment menit să pună în valoare importanța și universalitatea personalității și operei marelui cărturar Dimitrie Cantemir.
Marți, 27 octombrie, în incinta Bibliotecii se desfășoară un simpozion științific închinat fostului domnitor al Moldovei, autorul primei lucrări științifice românești, ”Descrierea Moldovei”. Simpozionul se axează pe creația muzicală a marelui cărturar.
Creația muzicală a lui Dimitrie Cantemir și preocupările sale în acest domeniu sunt mai puțin cunoscute în spațiul basarabean, ne-a declarat Directorul Institutului Patrimoniului Cultural, Victor Ghilaș, doctor habilitat și autorul mai multor volume despre creația muzicală a domnitorului.
”Dimitrie Cantemir este până în prezent considerat de turci, fondator al muzicii laice turcești. A fost și un compozitor de vază, Până în prezent au fost identificate 52 de creații proprii. A avut o predilecție aparte pentru muzica instrumentală. A fost și un pedagog versat, a avut 6 discipoli. Muzica sa a servit ca punct de plecare pentru opera semnată de Mozzart, ”Răpirea din Serai”, a declarat Victor Ghilaș.
Formația ”Cantemir”, de pe lângă Conservatorul din Instanbul, formațiile ”Imago Mundi” și ”Anton Pan” din România, dar și mai multe formații din Grecia sau Germania, interpretează în prezent muzica compusă de Dimitrie Cantemir, ne-a mărturisit Victor Ghilaș.
Muzica cărturarului este punct de inspirație pentru jazz-ul oriental.
Din punct de vedere folcloric și etnografic, Dimitrie Cantemir poate fi comparat cu Bogdan Petriceicu Hașdeu sau Teodor Burada, a menționat în alocuțiunea sa, lectorul Universității ”George Enescu” din Iași, Ciprian Chițu.
”Este un deschizător de drumuri în ceea ce privește etnografia și folclorul, chiar dacă nu ne lasă nicio melodie notată. În schimb ne lasă multă informație despre genurile muzical folclorice. Menționează în lucrarea sa ”Descrierea Moldovei” o serie de genuri, o parte din care au dispărut din practica folclorică cum ar fi ”paparuda”, ”chiraleisa” sau ”drăgaica”, iar notele sale de subsol sunt adevărate studii, valabile și pentru vremurile contemporane. Este primul care menționează despre dansuri, comparând dansurile moldovenilor cu cele ale polonezilor sau altor popoare din Europa”, a declarat Ciprian Chițu.
Domnitor al Moldovei și primul român membru al Academiei de Științe din Berlin, Dimitrie Cantemir s-a născut la 26 octombrie 1673, într-o familie de boieri, în localitatea Silișteni din comuna Fălciu, astăzi comuna Dimitrie Cantemir județul Vaslui, România. Spirit universal, a fost enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor.