”Zilele Basarabiei” la București
-
28 Martie 2016 09:54
Festivalul 'Zilele Basarabiei' la București - Conferința 'Generația Unirii — context istoric, acțiuni, rezultate'
Organizația Studenților Basarabeni din București desfășoară, în perioada 24-28 martie, cea de-a IX-a ediție a Festivalului 'Zilele Basarabiei'. Evenimentul este prilejuit de împlinirea, la 27 martie, a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Prima activitate care a dat start festivalului a fost Conferința 'Generația Unirii — context istoric, acțiuni, rezultate' în data de 24 martie 2016 la Aula Magna Universitatea din București. Aceasta a avut ca scop remarcarea acțiunilor desfășurate de tinerii basarabeni, cât și influențele contextului istoric.
La conferință au fost prezente personalități din mediul academic, politic și cultural, bloggeri și tineri de pe ambele maluri ale Prutului.
Moderatorul Conferinței a fost Dorin Dusciac, el a coordonat prima activitate a festivalului.
Viorel Badea a susținut ideea de Unire și Re-Unirea dintre România și Republica Moldova prin stabilirea unor relații bilaterale între state, politici educaționale comune și prin crearea unui spațiu comun de acțiune.
Eugen Tomac a menționat că 'Ziua de 27 martie nu este recunoscută de Parlament ca o zi importantă. Statul român nu are o direcție clară în ceea ce privește Basarabia. Procesul de redobândire a cetățeniei române pentru cetățenii din Republica Moldova nu ar trebui să includă plătirea taxelor atât de ridicate pentru acte. Nimeni nu se va bate pentru interesele românilor decât ei înșiși.'
'IEH ajută organizațiile din Republica Moldova să-și realizeze obiectivele. Pentru a reuși trebuie să manifestăm acțiuni hotărâte, evidente care să servească ideea uniunii basarabenilor.' a spus Eugen Popescu.
'Trebuie să ne manifestăm ideologia unionistă în mod radical, cu mult curaj fără a ne teme de părerea altor popoare.' a menționat Ion Varlam
Mircea Druc: 'Nu vorbiți despre Unire, uniți-vă! Nu vorbiți despre iubire, iubiți-vă! România și Republica Moldova sunt o apă și un pământ.'
Mihai Gribincea afirmă că putem acționa în prezent cu maturitate și realism, având în vedere experiența unirii din 27 martie 1918. Basarabia nu este una și aceeași cu Republica Moldova. Republica Moldova are o istorie de 25 de ani ca stat independent și are un teritoriu sub influență rusească - Transnistria și o regiune autonomă - Găgăuzia. Basarabia a ieșit de sub influența sovietică, dar nu a ieșit Uniunea Sovietică din Republica Moldova.
'Peste 70% din români sunt favorabili unirii, în Republica Moldova mai puțini oameni sunt simpatizanți ai unirii din cauza influenței rusești. Problema unirii este mai reală, iar singura soluție ca Moldova să revină în spațiul de unde aparține este integrarea în Uniunea Europeană prin unirea cu România.' a menționat Alexandru Heghea.
OSB București vă invită să participați la acțiunile desfășurate în cadrul Festivalului 'Zilele Basarabiei'.