Zilele Academiei de Științe Tehnice din România se desfășoară, în premieră, la Chișinău

  • 17 Octombrie 2019 14:15
Zilele Academiei de Științe Tehnice din România se desfășoară, în premieră, la Chișinău

Zilele Academiei de Științe Tehnice din România se desfășoară, în premieră, la Chișinău. Evenimentul adună cercetători științifici și ingineri de pe ambele maluri ale Prutului.

Ediția a XIV-a a Zilelor Academiei de Științe Tehnice din România se desfășoară sub sloganul „Creativitatea în dezvoltarea Societății Cunoașterii” care vine să sensibilizeze societatea în rolul pe care în are Creativitatea în perpetuarea civilizației umane. Președintele Academiei de Științe Tehnice din România, Mihai Mihăiță, susține că evenimentul confirmă strânsa colaborare care există între oamenii de știință de pe ambele maluri ale Prutului.

Avem colaborare foarte strânsă cu Asociația Inginerilor din Republica Moldova cu care colaborăm pe plan internațional în Federația Mondială a Inginerilor și ceea ce se întâmplă aici nu este decât o parte din multiplele colaborări pe care le avem împreună”, a afirmat Mihai Mihăiță.

La rândul său, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu, și-a exprimat recunoștința cercetătorilor științifici și inginerilor români pentru sprijinul acordat în dezvoltarea științei din Republica Moldova.

Această colaborare ne-a ajutat și ne ajută în procesul de integrare a științei noastre în spațiul european de cercetare. Cred că este de bun augur această colaborare pentru noi și trebuie să o dezvoltăm”, a menționat Ion Tighineanu.

În cadrul conferinței științifice, academicianului Ion Bostan, i-a fost oferit Premiul de Excelență din partea Asociației Generale a Inginerilor din România și medalia „Primus Inter Pares” al Academiei de Științe Tehnice din România în semn de apreciere a activității sale de cercetare. Ion Bostan, care a aniversat 70 de ani, spune că în continuare se va dedica cercetării.

„În viziunea mea prea mult timp m-am reținut ca rector. Trebuia să stau doi termeni și să plec în cercetare. Așa că s-au acumulat multe proiecte pe care sper să le realizez după 70 de ani. Activez în domeniul transmisiilor precesionale. Avem, deja, unele elaborări privind transmisiile magnetice, transmisiile fără angrenare care pot avea un viitor mare pentru tehnica cosmică de zbor, robototehnică”, a declarat Ion Bostant.

Cu diplome de membru de onoare din partea Academiei de Științe Tehnice din România s-au învrednicit trei doctori habilitați din Republica Moldova. Este vorba despre Rodica Sturza, Pavel Topală și Oleg Lupan. Conferința științifică se va încheia în data de 18 octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
6,07
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău