Ziarul Național | Unii deputați din PSRM sunt cu bagajele făcute și ar urma să părăsească partidul. Un parlamentar confirmă (Revista presei)

  • 15 Mai 09:30
Ziarul Național | Unii deputați din PSRM sunt cu bagajele făcute și ar urma să părăsească partidul. Un parlamentar confirmă (Revista presei)

Revista presei din 15 mai 2020

„Nici vorbă de relaxare. Uitați-vă ce s-a întâmplat pe 9 mai. Din păcate oamenii nu au înțeles cât e de grav ceea ce se numește COVID -19” - într-un interviu pentru Sănătate Info, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună atenționează asupra pericolului COVID-19, în contextul ridicării stării de urgență. El a semnalat că Moldova nu a aplicat cele mai dure restricții. După ridicarea stării de urgență – „mesajul #staiacasă rămâne pentru cei din grupurile de risc – bătrânii, persoanele cu maladii cronice, adică diabeticii, cardiacii, maladii renale, etc. Pentru alte categorii de persoane trebuie să se aplice mesajul #fiiprudent. Asta înseamnă că în continuare trebuie să fie evitate aglomerațiile, pentru că există riscul ca în aglomerație să iei infecția. Rămâne în vigoare îndemnul păstrează distanța socială, ca să-ți asiguri sănătatea. În continuare ne spălăm des pe mâini. Este un element cheie în infecția COVID-19. De asemenea, este important să respectăm cultura tusei și a strănutului.  Toate astea rămân în vigoare. Nimeni nu renunță la ele”, a subliniat șeful ANSP.

„R. Moldova NU scapă de starea de URGENȚĂ legată de pandemia de COVID-19, titrează Ziarul Național, care o citează pe Viorica Dumbrăveanu, ministru al Sănătății. Specialiștii  recomandă instituirea stării de urgență de sănătate publică în continuare. „Această stare de urgență condiționează măsuri de prevenire și control al infecției de COVID-19 și presupune în continuare necesitatea de a respecta întocmai recomandările specialiștilor. Nu vorbim despre relaxare, ci despre o adaptare a măsurilor restrictive”, a anunțat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Unii deputați din PSRM sunt cu bagajele făcute și ar urma să PĂRĂSEASCĂ partidul. Un parlamentar din majoritatea parlamentară CONFIRMĂ. „Cum încearcă Dodon să-i convingă să nu plece? DUBLEAZĂ suma” – titrează Ziarul Național. Mai mulți deputați din fracțiunea PSRM ar fi gata să părăsească majoritatea parlamentară și să voteze pentru demiterea Guvernului Chicu. Totodată, aceștia vor pune umărul la învestirea unui alt executiv, format din actualele partide de opoziție. Declarația a fost făcută de parlamentarul „Pro Moldova”, Vlad Cebotari, la TVR Moldova. El a subliniat că are semnale că ar crește nemulțumirile și în interiorul fracțiunii PSRM, iar unii deputați ar fi gata să părăsească majoritatea parlamentară. Vicepreședintele PD, Nicolae Ciubuc, confirmă că sunt tentative de a rupe deputați din majoritatea parlamentară. Potrivit lui Ciubuc, la ora actuală majoritatea parlamentară numără 54 de deputați, dar orice este posibil, după ce unii parlamentari au plecat la „Pro Moldova”.

 

 

„Curtea Constituțională a mai oferit guvernării o șansă de corectare, scrie expertul Veaceslav Negruța, într-un comentariu pentru Gazeta de Chișinău. În cazul acordului de credit pentru președintele Dodon, promis personal de omologul său rus, precum ne anunța chiar Dodon, Curtea Constituțională a avut două opțiuni de rezolvare a litigiului între inițiatorii acestui credit și cei care au văzut mai multe dedesubturi în acest aranjament cu riscuri majore pentru R. Moldova:     sau oprește fărădelegea admisă de guvernanți, sau acceptă presiunile politice și șantajul aplicat de către guvernare și, în special, de președintele Dodon, la adresa sa.

În ziua de 7 mai Curtea Constituțională a ales prima opțiune. Probabil, altfel nici nu putea fi, comentează autotorul. Iar această decizie ar putea fi una determinantă în mersul lucrurilor aici, unde președintele Dodon a ales să pună mai presus de interesele Republicii Moldova propriile interese electorale și interesele celor de care depinde existența președintelui Dodon și a fundațiilor afiliate lui. Astfel, Curtea a stabilit niște repere clare de care trebuie să se conducă guvernarea, dacă dorește să (re)negocieze acorduri de credite. Și nu e vorba doar de creditul din Rusia. Iar aceste lucruri sunt prevăzute și în legile actuale pe care guvernarea condusă de Dodon a încercat să le fenteze.  Întrebarea rămâne aceeași: va ține cont guvernarea de decizia Curții? Sau va încerca să găsească alte inginerii pentru a legaliza un credit atât de important pentru un posibil candidat prezidențial?” – se întreabă expertul.

„Vacanțele de lux ale președintelui” au ajuns în instanță, titrează Ziarul de Gardă, care anunță, încă, că președintele Igor Dodon a acționat în judecată Ziarul de Gardă, pentru că scris în luna ianuarie despre vacanțele de lux ale acestuia. Șeful statului reclamă faptul că publicarea imaginilor din vacanțele sale de lux din Maldive și Seychelles, în perioada în care era deputat în Parlamentul R. Moldova, i-ar fi încălcat dreptul la viața privată. Cel mai mult șeful statului a fost deranjat de publicarea informației că în 2018, familia președintelui a fost cazată în unul dintre cele mai luxoase hoteluri din peninsula grecească Halkidiki: „Pomegranate Wellness Spa Hotel”. De fapt, președintele ar fi fost cazat într-o vilă de lux amplasată pe teritoriul hotelului, în care doar o noapte de cazare poate costa chiar și 20 de mii de euro”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:3,1 m/s
Tue
21
Wed
18
Thu
18
Fri
20
Sat
22

Curs oficial BNM 06 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3895 -0.0444
USD 17.2619 0.0347
RON 4.0083 -0.0122
UAH 0.6355 0.0018
RUB 0.2426 -0.0022
Arhivă Radio Chișinău