Ziarul Național | „Să le spui rușilor să renunțe la misiunile de pacificare în lume, inclusiv în R. Moldova, e cum le-ai cere să renunțe la votcă, la mesianism, la ambele Katiușa, cântec și bombe” (Revista presei)

  • 10 Ianuarie 2021 13:07
Ziarul Național | „Să le spui rușilor să renunțe la misiunile de pacificare în lume, inclusiv în R. Moldova, e cum le-ai cere să renunțe la votcă, la mesianism, la ambele Katiușa, cântec și bombe” (Revista presei)

Revista presei- 10 ianuarie 2021.

Ziarul Național publică un pamflet în care ironizează reacția Moscovei la declarațiile președintei Maia Sandu privind retragerea trupelor rusești care staționează ilegal pe teritoriul R. Moldova. „Să le spui rușilor să renunțe la misiunile de pacificare în lume, inclusiv în R. Moldova, e cum le-ai cere să renunțe la votcă, la mesianism, la ambele Katiușa, cântec și bombe (proiectile reactive)”, comentează autorul pamfletului și continuă: „De ce nu ar lua Maia Sandu exemplu de la Dodon și nu s-ar dedica neutralității, statalității, multiculturalității, exportului merelor și roșiilor? De probleme de securitate, de apărare, să se ocupe Putin, el are experiența necesară… În loc să-i mulțumească armatei ruse pentru că ne apără pe noi de transnistreni și pe transnistreni de noi, ea o alungă ca pe niște găini, - câș!!! – sugerând că proprietarul „găinilor” ar fi ocupant. Rusia care a eliberat o șesime din uscat să fie ocupant? Sărmanul Putin, cum s-o mai fi tulburat sufletul său de kaghebist sensibil, fragil, cum suferă el din cauza declarației jignitoare a Maiei Sandu! Să fie întâmplător faptul că succesoarea lui Dodon i-a spus armatei ruse să se care acasă, după ce Merkel l-a ofensat pe pravoslavnicul Putin că și-ar stropi cetățenii cu Noviciok în loc de agheasmă?” – se întreabă autorul pamfletului din Ziarul Național.

Portalul Anticorupție scrie despre „Puterea dreptului la vot, subliniind că mobilizarea excepțională a cetățenilor care și-au exercitat dreptul la vot în scrutinul prezidențial, taxând mesajul discriminatoriu și incitant la ură, a dovedit a câta oară că uzitarea drepturilor poate schimba, la propriu, multe lucruri în societate. Prin dreptul la vot, cetățenii își pot exercita un alt drept mai larg - cel de a participa la treburile publice și luarea deciziilor. Alegând un președinte, deputați în parlament sau un primar în localitate, cetățenii trebuie să știe că au dreptul să le monitorizeze activitatea, și să-i taxeze atunci când nu-și îndeplinesc promisiunile sau calcă strâmb... Procesul de participare a cetățenilor la luarea deciziilor în Republica Moldova, după părerea mai multor experți, a înregistrat evoluții pozitive în ultimii ani și rezultatele alegerilor prezidențiale din acest an sunt o dovadă că situația se schimbă, dar încă nu există precedente de sancționare a administrațiilor care fac legea după bunul lor plac, fără să țină cont de părerea cetățeanului”, scrie Anticorupție.

Cinci companii de creditare nebancară și-au suspendat activitatea, iar una a fost radiată, informează publicația economică Mold-Street. Practicau dobânzi de 2% pe zi și 730% pe an. Reglementare mai aspre pentru organizațiile nebancare (OCN), adoptate anul trecut, au ca efect creșterea numărului de companii ce sunt radiate sau care își suspendă activitatea pe această piață. Astfel, la ultima ședință din 2020 și la prima ședință din 2021. Comisia Națională a Pieței Financiare a decis radierea OCN David Credit SRL din Registrul organizațiilor de creditare nebancară autorizate, ca rezultat al lichidării. Totodată, CNPF a aprobat suspendarea activității de creditare nebancară pe un termen de 3 ani a entităților: Credit Market SRL, Microcapital SRL, E-Cash SRL i ROSST-X SRL, în baza deciziilor asociațiilor OCN, notează Mold-street.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău