Ziarul Național: R.Moldova are doar de pierdut de la înmatricularea mașinilor transnistrene cu numere neutre (Revista presei)

  • 26 Aprilie 2018 10:31
Ziarul Național: R.Moldova are doar de pierdut de la înmatricularea mașinilor transnistrene cu numere neutre (Revista presei)

Nu trebuia să fii expert în automobile ca să-ți fi dat seama, acum câțiva ani, că în regiunea separatistă transnistreană exista un business subteran al vânzării și al înmatriculării automobilelor, scrie Alexandru Vakilovski în editorialul său din deschide.md .

Mulți spuneau că își înmatriculează la separatiști mașinile, pentru că acolo e mai ieftin. Autorul subliniază că, cel puțin toate televiziunile pediste la 24 aprilie, ne anunțau de un mare câștig, o mare realizare pentru Moldova: separatiștii vor putea achiziționa numere neutre de înmatriculare, recunoscute internațional, cu care să poată circula în străinătate. Înțelegem câștigul separatiștilor, dar care e câștigul Moldovei? Se întreabă Vakulovki. Păi niciunul, dar ce, n-avem voie să ne lăudăm că facem ceva?

La aceeași temă Ziarul Național publică un interviu cu directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu. Potrivit acestuia înțelegerea semnată la 24 aprilie, de către reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului privind admiterea în traficul internațional, începând cu luna septembrie 2018, a mașinilor transnistrene care vor avea numere de înmatriculare neutre, nu are cum să fie considerată un câștig pentru R. Moldova, ci mai degrabă are toate ingredientele unei pierderi.

Această nouă situație comportă riscuri legate de contrabandă cu mașini, proceduri de înregistrare a automobiliștilor din partea dreaptă la Tiraspol și alte afaceri, care nu pot genera stabilitate și încredere în sistemul legal al R. Moldova, susține Igor Munteanu.

La un an de la reținerile sonore din dosarul parcărilor, nicio persoană nu stă după gratii, mai mult, patru dintre acestea au fost scoase de sub urmărire penală și figurează deja drept martori ai acuzării, observă Ziarul de Gardă. O sentință de condamnare a fost pronunțată până în prezent doar în privința unui singur inculpat, Igor Gamrețki, ex-șeful Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație.

Acesta a fost pedepsit însă cu închisoare cu suspendare, decizia fiind menținută de Curtea Supremă de Justiție. Cauza penală pe numele fostului primar al capitalei, Dorin Chirtoacă se află pe masa Judecătoriei Chișinău de mai bine de nouă luni fără a avea vreo finalitate, iar la 7 mai urmează să aibă loc abia prima ședință de judecată în dosarul viceprimarului Nistor Grozavu și omului de afaceri Alexandru Pincevshi.

Fostul consilier municipal Ghenadie Ivașcenco și administratorii a trei firme de parking, Serghei Islentiev, Alexei Curti și Olga Andriuța, au fost scoși de sub urmărire penală, deoarece „interesul material al acestora nu a fost demonstrat”, mai remarcă publicația. 

În ZDG mai găsiți astăzi un interviu exclusiv cu directorul Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Aureliu Suhan, despre condițiile de detenție ale deținuților Vlad Filat și Veaceslav Platon, imaginile „scurse” cu Valerian Mânzat în închisoare și comportamentul tinerilor implicați în omorul fetei de la Strășeni.  

Televiziunile din Moldova, încurajate să difuzeze producție americană, titrează Adevărul. SUA lansează un program de granturi pentru mass-media moldovenească.

Statele Unite ale Americii vor oferi 2 milioane de dolari pentru realizarea de filme și seriale moldovenești de către casele de producție locale, transmite un comunicat de presă al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Finanțarea se va oferi pentru producția de televiziune la nivel local, licențierea și distribuirea formatelor de televiziune americane sau programelor de divertisment pentru difuzarea de către televiziune în Moldova și dublarea conținutului de divertisment american și european în limba română la televiziunile din Moldova.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:1,03 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău