Ziarul Național | RAPORT SIS: Mobilizarea din diaspora care se află în Occident pentru votul din 15 noiembrie nu are nicio conexiune cu vreun candidat electoral (Revista presei)

  • 14 Noiembrie 2020 11:36
Ziarul Național | RAPORT SIS: Mobilizarea din diaspora care se află în Occident pentru votul din 15 noiembrie nu are nicio conexiune cu vreun candidat electoral (Revista presei)

Revista presei din 14 noiembrie 2020

RAPORT SIS: Mobilizarea din diaspora care se află în Occident pentru votul din 15 noiembrie nu are nicio conexiune cu vreun candidat electoral, titrează Ziarul Național. Serviciul de Informații și Securitate a fixat o mobilizare în diasporă privind participarea la vot în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie, însă aceasta nu are legătură cu vreun partid sau candidat electoral. Într-un raport prezentat conducerii statului și instituțiilor abilitate, făcut public de Jurnal TV, serviciul arată că nu a identificat tentative de transportare organizată a alegătorilor contra plată sau transportul acestora pentru a favoriza un candidat sau altul. SIS atașează mai multe postări de pe rețelele de socializare ale moldovenilor aflați în Occident și nu exclude „scenariul” potrivit căruia cineva ar manipula intenționat în privința fraudării votului în diasporă.

 

Mișcări suspecte de trupe rusești în zona de securitate în preajma turului II al alegerilor prezidențiale  din RM. Jurnal.md scrie că pe 13 noiembrie, aproximativ la ora 14.45, pe traseul Tiraspol-Râbnița-Dubăsari, din regiunea transnistreană, au fost dislocate șase unități de transport special militar de model URAL. Acestea sunt destinate pentru transportarea trupelor militare ruse și a mijloacelor logistice care aparțin Contingentului militar rusesc GOTR de pe teritoriul ocupat din stânga Nistrului. Sursa citată de Jurnal a mai informat că întreg efectivul armatei ruse din Transnistria trece în regim de alarmă avansată. E vorba de unitățile dislocate la Tiraspol, Bender și de la depozitul din Cobasna”.

 

Școala nu-i focar de Covid”. Cum se descurcă elevii, părinții și cadrele didactice în condiții de pandemie, scrie Gazeta de Chișinău. Școala n-a devenit un focar de Covid-19. Predarea online evidențiază limitarea accesului la tehnologiile informaționale a multor instituții de învățământ, suprasolicitând și părinții care au ajuns la capătul puterilor. Lecțiile explicate de un profesor la liceu, față în față, nu se compară cu orele online de acasă. Au trecut două luni și jumătate de la începutul noului an școlar. Copiii care merg la grădiniță și cei din învățământul primar nu sunt obligați să poarte mască. Pentru elevii de gimnaziu și liceu purtarea măștii este obligatorie în instituția de învățământ, inclusiv la ore și recreație. Școlile au la toate intrările dezinfectante, inclusiv în clase. Clasele primare învață doar în școală, iar cele gimnaziale și liceale studiază combinat, în funcție de posibilitățile instituției. Părinții sunt cei care își asigură odraslele cu măști de protecție, dezinfectant în geantă, șervețele umede și uscate. Cu toate acestea, în multe familii situația este în continuare complicată: bărbatul câștigă bani, iar femeia a renunțat la serviciu, stă acasă și este responsabilă de educarea micuților. Închiderea școlilor cauzată de Covid-19 tinde să afecteze nu doar învățarea, dar și alte aspecte sociale precum sănătatea mintală, violența sau inegalitățile sociale pronunțate, este concluzia studiului „Învățământul și situația Covid-19 în R. Moldova” coordonat de ONU, în parteneriat cu UNICEF Moldova.

 

Cu o mână dau, cu două iau: Familiile cu copii vor rămâne fără o scutire de 11 280 de lei, titrează Mold-street. Publicația face referire la politica fiscală pentru anul 2021 - Ministerul Finanțelor a propus anularea scutirilor personale acordate pentru soț-soție în mărime de 11 280 de lei. Această măsură ar urma să aducă în bugetul de stat venituri suplimentare de circa 130 de milioane de lei. Autoritățile își argumentează intenția prin stimularea angajării persoanelor în câmpul muncii. Experții susțin însă că este o măsură luată în grabă în contextul crizei de COVID și dezavantajează familiile cu copii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău