Ziarul Național: Putin primește palme și botoxul nu îl va ajuta (Revista presei)

  • 02 Aprilie 2018 10:15
Ziarul Național: Putin primește palme și botoxul nu îl va ajuta (Revista presei)

Marea Adunare Centenară, desfășurată duminică, 25 martie, în Chișinău, a constituit o adevărată demonstrație de forță a unioniștilor, scrie Timpul. Potrivit ziarului, transferarea spiritului unit și pozitiv al marii manifestații de duminică, 25 martie, în birourile liderilor politici unioniști, în vederea pregătirii pentru alegerile parlamentare de la sfârșitul acestui an reprezintă obiectivul major în următoarea perioadă, iar cei care și-au asumat reprezentarea unioniștilor trebuie să conștientizeze că momentul nu trebuie ratat.

Altfel, ne așteaptă câțiva ani în care nu se va schimba nimic, când acești ani ar putea fi cei în care să se pună la punct condițiile realizării unirii. Îi obligă să meargă pe această cale numărul mare de manifestanți, realitate care denotă că dezideratul unirii cu România se transformă în cel mai important curent politic din Republica Moldova. Reprezentarea acestuia în Parlament este o necesitate care nu poate fi ignorată și peste care nu se poate trece. 

Deși forțele politice asociate cu UE, care pot accede în Parlament după alegerile de la sfârșitul anului, flirtează cu ideea unionistă, acestea refuză să și-o asume în întregime din raționamente electorale, remarcă politologul Dionis Cenușă în ziarul Adevărul. Politologul consideră că Maia Sandu este practic unicul lider politic popular, care deși se pronunță  în favoarea unionismului, preferă să-l țină separat de agenda politică a partidului său - PAS.   Alte forțe politice cu viziuni unioniste clare, dar care dispun de o bază electorală inferioară, tind să compare unionismul cu re-integrarea europeană a Moldovei și revenirea la spațiul valoric european, subliniază Dionis Cenușă.

Petru Bogatu observă în editorialul său din deschide.md că deși, campania pentru alegerile locale anticipate abia a început, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate dă de înțeles deja că ar putea să piardă. Maia Sandu a spus într-o emisiune de la TV8 că „aceste alegeri nu vor fi libere și corecte…, dar va trebui să încercăm să reducem un eventual efect negativ”. Maia Sandu pune un posibil „rezultat negativ” pe seama unor alegeri nelibere pare o încercare anemică de a justifica un viitor eșec electoral.

Acest gest abulic înseamnă una din două. Sau PAS a pariat cu bună știință pe candidatul perdant din PDA pentru a-l ucide politic. Sau nici un partid, nici altul nu știe să-și joace cartea electorală și nu ia în calcul o victorie în anticipatele din Chișinău, tratându-le doar ca pe un antrenament pentru scrutinul legislativ de la sfârșitul anului.  Și într-un caz, și în altul avem de a face, pe de o parte, cu o îngustime de orizont a celor două formațiuni politice, iar pe de alta, cu trădarea de către ele a electoratului proeuropean. Oricum ai întoarce-o, în această situație, dreapta riscă să o facă de oaie în alegerile din Chișinău, conchide Petru Bogatu.

La o privire fugară, reacția Occidentului la tentativa de ucidere a unui fost spion rus, Serghei Skripal, și a fiicei sale poate părea neașteptat de solidară și vehementă, chiar disproporționată. La urma urmei, nu era pentru nimeni un secret că Rusia, fie sovietică, fie „democratică”, își mai asasinează, din când în când „dușmanii” și „trădătorii”, oriunde s-ar refugia aceștia.

UE - dar și alte state europene ca Albania, Macedonia, Muntenegru, Ucraina, - SUA, Canada, Australia s-au aliat cu Marea Britanie într-un gest de condamnare a Rusiei și faptul că Republica Moldova s-a alăturat acestui demers este de apreciat, consider publicistul. Unui bandit trebuie să i se spună că e bandit și să nu i se mai întindă mâna. Palmele diplomatice pe care le primește rămân întipărite pe fața lui Putin și se vor vedea mult timp, oricât botox ar folosi.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău