Ziarul Național | Numirea lui Franco Frattini „prevestește surprize nu tocmai plăcute pentru R.Moldova” (Revista presei)

  • 23 Ianuarie 2018 09:27
Ziarul Național | Numirea lui Franco Frattini „prevestește surprize nu tocmai plăcute pentru R.Moldova” (Revista presei)

Revista presei din 23 ianuarie 2018

România este gata să-și asume cheltuielile pentru Unire” susține deputatul de la București Eugen Tomac. El spune, într-un interviu în Timpul, că România nu este raiul pe pământ, însă este pregătită să-și asume toate costurile pentru Unire și totodată se arată convins că, în Legislativul de la Chișinău, se va forma o majoritate, care va vota pentru unificarea celor două state românești.

Spunem anul centenar, spunem o cultură și două țări, spunem Eminescu poet național. Cum împăcăm toate aceste afirmații cu realitatea? – se întreabă ziarul Timpul, care constată că nu sunt organizate activități într-adevăr comune. Nu prea întâlnim în aceleași topuri autorii de pe ambele maluri ale Prutului. Moldova premiază autorii de aici, România pe cei de dincolo, scrie autoarea, care deplânge faptul că nu avem încă un mare eveniment cultural care să reușească să includă literatura română, fără paranteze pentru țări. Anul centenar ar trebui să ne aducă mai concret împreună. Într-un mod real, în care să simțim că suntem așezați în aceeași cultură, nu granițe și premii între granițe”, citim în Timpul.

Numirea lui Franco Frattini în poziția de reprezentant special al OSCE pentru Transnistria „prevestește surprize nu tocmai plăcute pentru R. Moldova”, atenționează președintele Asociației pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, citat de Ziarul Național. El observă faptul că nominalizarea unui politician european de calibrul lui Franco Frattini în această funcție a fost „aplaudată foarte mult de separatiștii de la Tiraspol și de Rusia”, lucru care nu este „deloc întâmplător”. Expertul mai atenționează că pentru Rusia, miza este R. Moldova, blocarea integrării europene și reînglobarea definitivă a Chișinăului în sfera de influență a Kremlinului. Prin urmare, Moscova nu va accepta nimic mai puțin decât o reglementare pe o platformă federalistă, simulată sub forma unui statut special pentru Transnistria. Acest măr otrăvit va fi începutul sfârșitului R. Moldova ca stat suveran, va face din puterea centrală o parodie și va pune capăt oricăror perspective de integrate europeană”, avertizează președintele APE, într-un comentariu preluat de Ziarul Național.

Adevărul îl citează pe fostul președinte român Traian Băsescu, care consideră că R. Moldova a suferit pierderi consistente ca urmare a ocupației ruse din Transnistria și că este o idee bună să ceară despăgubiri Rusiei.

Petru Bogatu scrie într-un editorial pe Deschide.md că „duplicitatea în vorbe și-n fapte trebuie să înceteze dacă vrem într-adevăr să supraviețuim în fața revizionismului rusesc. Republica Moldova are nevoie  de o nouă strategie națională de apărare, unde să fie spus răspicat că o parte din teritoriului național este ocupat de trupele Federației Ruse. Că Moscova constituie o amenințare perpetuă pentru siguranța noastră națională. Pentru a face față provocărilor Rusiei, Chișinăul trebuie să intre în sistemul occidental de alianțe.  Avem nevoie de garanții reale de securitate din partea SUA și a României, consfințite prin tratate bilaterale și angajamente ferme. Acest fapt va consolida, neîndoios, și relația  cu UE.  Nu trebuie, desigur, să tensionăm relațiile cu Rusia, ar fi stupid. Destul că asta face Putin. Dar apele trebuie despărțite”, susține editorialistul P. Bogatu.   

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău