Ziarul Național: Înjumătățirea indexării pensiilor. Ce urmează, domnule Dodon, dublarea salariilor prin împărțirea lor la doi?” (Revista presei)

  • 12 Februarie 2020 09:30
Ziarul Național: Înjumătățirea indexării pensiilor. Ce urmează, domnule Dodon, dublarea salariilor prin împărțirea lor la doi?” (Revista presei)

Declarația recentă a ministrului Afacerilor Externe și Intergrării Europene a R.Moldova, Aureliu Ciocoi, precum că armata rusă în anul 1992 a oprit vărsările de sânge în războiul din Transnistria, arată că pozițiile R. Moldova pe Transnistria încep să se suprapună, oficial, cu poziția Federației Ruse, atenționează expertul Dan Dungaciu, într-un comentariu pentru Cotidianul.md. el califică aceste declarații drept „o cedare fără precedent!… Chișinăul este într-o criză profundă dacă apelează la asta, în condițiile în care este evident că până la alegerile prezidențiale nu se va face niciun pas pe dosarul acesta, pentru că nu există ceea ce dl Kozak dorește, adică consens politic la Chișinău.

Prin urmare discuția este înghețată, după cum se vede foarte bine inclusiv din poziția transnistrenilor, care persiflează pur și simplu Chișinăul, cer in continuare cedări unilaterale ale RM, dau replici „de sus” președintelui „statului vecin” Igor Dodon. Expertul observă  că R. Moldova nu a fost niciodată într-o poziție diplomatică atât de proastă. A ajuns să se întindă preș in față Rusiei, sub privirile disprețuitoare și revendicative ale Tiraspolului, care îi spune pe șleau Chișinăului „să se întoarcă la realitate” pentru că se află într-o „pierdere sistematică de autoritate internațională și și-a pierdut complet încrederea in capacitățile sale”, consideră analistul politic.

Și juristul Asociației Promo-Lex subliniază că în Convenția privind reglementarea pașnică a conflictului din raioanele de est ale Republicii Moldova, semnată pe din 21 iulie 1992, este definit clar că Republica Moldova și Federația Rusă sunt părți conflictuale. „Însuși documentul semnat de președintele Federației Ruse deja este o confirmare a faptului că acesta recunoaște că ostilitățile au fost provocate de Armata a 14-a care staționa pe teritoriul R. Moldova. Concluziile ministrului sunt în disonanță cu realitatea istorică”, a punctat Alexandru Postică, citat de Ziarul Național.

Fostul ministru al Finanțelor DECONSPIRĂ șmecheria la care ar fi recurs Igor Dodon: „A ajuns la înjumătățirea indexării pensiilor. Ce urmează, domnule Dodon, dublarea salariilor prin împărțirea lor la doi?” – titrează Ziarul Național. Fostul ministru al Finanțelor în Guvernul Maia Sandu, Natalia Gavriliță, susține că actuala guvernare ar trișa atunci când vorbește despre indexarea pensiilor de două ori pe an. Chiar dacă anterior Igor Dodon promitea că indexarea pensiilor mici va fi de 12%, acum lucrurile s-au schimbat – la 1 octombrie indexarea va fi de 3%, iar la 1 aprilie - alte 3%.

Iar portalul economic Mold-street scrie că Guvernul Chicu „atentează” la pensiile de lux ale judecătorilor și procurorilor. O inițiativă a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale prevede modificarea legislației privind pensiile, astfel încât să fie eliminate o serie de prevederi ce oferă judecătorilor și procurorilor pensii de lux.

Mai există blocul ACUM? – un subiect analizat de Ziarul de Gardă, care a discutat cu reprezentanții PAS, PPDA și analiștii politici, în contextul în care în ultimele luni, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și ai Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) au lansat acuzații și au lăsat impresia că între ele au apărut mai multe neînțelegeri. Cele două formațiuni nu au identificat un candidat comun pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția nr. 38, Hâncești, fiind în impas și negocierile privind selectarea unui candidat comun pentru scrutinul prezidențial.

„Semne rele anul are pentru Igor Dodon”, scrie Petru Bogatu într-un editorial pentru deschide.md. „În 2020, Igor Dodon va lupta pentru  a obține cel de-a doilea mandat prezidențial. Însă semnele acestui an electoral nu sunt bune pentru el. S-au scurs aproape patru luni, iar dinspre Moscova n-au curs râuri de lapte între maluri de marmeladă, după cum spera rătăcitul nostru șef de stat. Aflăm acum chiar de la potentații zilei că nu se mai pune problema celor 500 de milioane de dolari. Dodon și Chicu vor fi mulțumiți dacă rușii le  vor da măcar 200 de milioane…

Între timp, situația economică se înrăutățește pe zi ce trece. Guvernul suferă de un deficit acut de lichidități. Întârzie luni de zile achitarea pensiilor și salariilor în educație, cultură și sectorul sanitar… Nu-i surâde lui Dodon nici conjunctura internațională. Simptomatic din acest punct de vedere este ultimul turneu diplomatic  al secretarului de Stat american Mike Pompeo  în câteva republici ex-sovietice. Pompeo a transmis astfel un mesaj puternic nu doar celor patru țări vizitate, ci și celorlalte state din teritoriile fostei URSS, deci și Republicii Moldova, să se bată pentru libertate și să-și ia distanța de precauție față de Kremlin. Acest curs al Washingtonului va avea un impact cert asupra zonei noastre geopolitice, iar Dodon știe asta. I-a lămurit, probabil, Dmitri Kozak, noul responsabil cu politicile Kremlinului în republicile ex-sovietice”.   

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău