Ziarul Național: „Să ieșim de sub ruinele URSS” (Revista presei)

  • 06 Martie 2018 09:53
Ziarul Național: „Să ieșim de sub ruinele URSS” (Revista presei)

„Miza alegerilor locale, deloc neglijabilă: Partidele proeuropene, chemate să aibă candidați comuni la alegerile din Chișinău și Bălți”, titrează Evenimentul Zilei, care citează un apel al Mișcării Civice Europene, formată din deputați ai primului Parlament. Organizația îndeamnă partidele proeuropene să desemneze candidați comuni la alegerile locale noi din municipiile Chișinău și Bălți deoarece miza acestora este esențială nu doar pentru soarta acestor importante orașe, dar și din perspectiva parlamentarelor ce se vor desfășura la sfârșitul anului.

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase a vorbit despre alegerile locale anticipate, candidatura sa pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, colaborarea cu Partidul Acțiune și Solidaritate, care este proiectul său pentru Chișinău.

„ÎPS Vladimir a trimis „gopnicii” la dialog în Dereneu, scrie Alexandru VAKULOVSKI, într-un editorial pe Deschide.md. Preoții Mitropoliei Basarabiei continuă să fie persecutați în Moldova, deși Mitropolia a fost reactivată legal. Pare incredibil, dar statul, mână în mână cu preoții Mitropoliei Moldovei a Patriarhiei Ruse deja au format o nouă tradiție prin intimidarea preoților care aleg să slujească Biserica Ortodoxă Română, nu pe cea Rusă, comentează autorul incidentul de la biserica din satul Dereneu, Călărași, unde au venit vreo 20 de persoane străine, în treninguri şi haine bisericeşti, care au intimidat preotul şi oamenii din parohie, ca să forţeze întoarcerea la Mitropolia Moldovei. „Păi ce fel de dialog e ăsta? „Gopnicii” de la Mitropolia Moldovei versus credincioşii de la Mitropolia Basarabiei? –se întreabă autorul. Pe vremuri gopnicii ateişti rupeau direct crucea de pe biserică şi ardeau icoanele, acum însă se ascund şi ei după cruce”, scrie A. Vakulovschi.  

Să ieșim de sub ruinele URSS” – îndeamnă publicistul Nicolae Negru, într-un editorial din Ziarul Național. Comentând discursul președintelui rus, înainte de alegerile prezidențiale din această țară, autorul scrie că „a ne băga benevol sub mantaua Rusiei în aceste condiții ar fi o nebunie, o prostie istorică, seculară. Cei care ne îndeamnă, ca Dodon, să mergem spre Est sunt fie niște idioți utili, fie niște smintiți. Niciun popor din vecinătatea Rusiei nu se află în siguranță, trebuie să fugă cât mai departe de ea, dacă nu și-a pierdut instinctul autoconservării. Întârzierea poate fi fatală. E nu numai o problemă de nivel de viață, prosperitate, ci și de psihic, de sănătate mintală, de ieșire de sub ruinele URSS, de evadare din secolul XX, de civilizație”, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ştiri * Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
0,25 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:2,1 m/s
Sun
7 °C
Mon
8 °C
Tue
11 °C
Wed
14 °C
Thu
8 °C

Curs oficial BNM 29 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4479 -0.0000
USD 17.7711 -0.0000
RON 4.0440 -0.0000
UAH 0.7243 -0.0000
RUB 0.2704 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău