Ziarul de Gardă | Putin și Dodon au dat start alegerilor în R. Moldova (Revista presei)

  • 05 Octombrie 2020 09:22
Ziarul de Gardă | Putin și Dodon au dat start alegerilor în R. Moldova (Revista presei)

Revista presei din 05 octombrie 2020

COVID-19: Moldova, lider în Europa la decese și infectări în ultima săptămână, titrează Cotidianul. În perioada 28 septembrie – 4 octombrie, Moldova a contabilizat 5.706 infectări. Această statistică face ca Republica Moldova să fie lider în Europa, cu 1.630 de cazuri la un milion de locuitori. Săptămâna trecută Moldova a înregistrat 79 de decese. Raportat la populație, cu o medie de 22,57 morți la un milion de locuitori, țara noastră a fost lider pe continent la acest capitol pentru a 6-a săptămână consecutiv.

Putin și Dodon au dat start alegerilor în R. Moldova, titrează Ziarul de Gardă. Rusia „va participa”, ca și în 2016, la alegerile prezidențiale din R. Moldova, atenționează editorialistul Petru Grozavu. Înțelegerea s-a făcut între Vladimir Putin și Igor Dodon, iar Comisia Electorală Centrală a decis, în acest sens, dublarea în Rusia a secțiilor de votare pentru alegerile de la 1 noiembrie (17 în loc de 8 – câte au fost în 2016) și deschiderea în dreapta Nistrului cu 12 secții de votare mai multe decât acum patru ani (42, în loc de 30) pentru populația din regiunea transnistreană cu cetățenia R. Moldova, care știm că este un electorat îndoctrinat, plătit și instruit să voteze candidatura Kremlinului, comentează autorul. El observă că după teleconferința cu Putin,  Dodon prinde la curaj și se declară „pregătit pentru startul campaniei electorale…, că va rămâne în funcție și că nu va participa la dezbaterile televizate. Făcând referire la prețuri, autorul mai întreabă dacă are Dodon și urechi? Sau doar gură?”. 

Și editorialistul Nicolae Negru observă într-un articol pentru Ziarul Național că Putin a discutat cu Dodon cu o oră înainte ca CEC să-l înregistreze pe actualul președinte drept candidat la funcția prezidențială. Ce „coincidență”! S-a urmărit ca discuția să aibă un impact maxim asupra alegătorilor, Putin promițându-i lui Dodon 20 de mii de tone de motorină pe gratis (inițial era vorba de 40-50 de mii de tone), care să meargă către agricultorii moldoveni loviți de secetă. E pomană electorală, interzisă de legislația Republicii Moldova… Opoziția nu ar trebui să piardă timpul prețios, ci să atace „cadoul” lui Putin în justiție. Nu, nu pentru a opri distribuirea motorinei pentru agricultorii pătimiți, ci pentru a-l califica drept ceea ce este: pomană electorală, ca această decizie să fie prezentată la CEC pentru a cere eliminarea lui Dodon din campania electorală și la Curtea Constituțională, ca dovadă de fraudare a alegerilor, în caz de necesitate, scrie Nicolae Negru. Totodată, autorul subliniază că fără ajutor extern, Republica Moldova n-are cum să reziste războiului hibrid și reinstaurării definitive a dominației rusești. Aceasta e de fapt miza alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie.

De unde ia armament Aeroportul Mărculești, un subiect investigat de reporterii Centrul de investigații jurnalistice, publicată de Gazeta de Chișinău. Aeroportul Internațional Mărculești a vândut în ultimii ani armament, ignorând cadrul legal care reglementează desfășurarea unor asemenea tranzacții.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău