Ziarul de Gardă | Proiectul „Indexarea pensiilor” inițiat de Veaceslav Platon ar avea scopul de a pune bazele unui partid politic. Dezvăluirile unei voluntare

  • 18 Ianuarie 15:26
Ziarul de Gardă | Proiectul „Indexarea pensiilor” inițiat de Veaceslav Platon ar avea scopul de a pune bazele unui partid politic. Dezvăluirile unei voluntare

Proiectul „Indexarea pensiilor” inițiat de Veaceslav Platon ar avea scopul de a pune bazele unui partid politic, pe care controversatul om de afaceri, fugar în Londra și judecat în mai multe dosare în R. Moldova, ar urma să-l conducă sau să-l coordoneze de la distanță, se arată într-o investigație realizată de Ziarul de Gardă.

Datele colectate de la pensionarii care au încheiat contracte cu avocații lui Veaceslav Platon pentru a depune cereri în judecată și a solicita indexarea deplină a pensiilor, ar urma să fie utilizate pentru lansarea unui partid, susține o fostă activistă în cadrul acestui proiect. Ea a declarat pentru Ziarul de Gardă că pensionarii sunt ademeniți cu promisiunea că le vor fi majorate pensiile, că avocații și voluntarii care lucrează în zeci de oficii deschise în toată R. Moldova sunt plătiți de Platon, deși acesta neagă faptul că ar da bani în acest proiect și că scopul acestei inițiative este, de fapt, unul politic. 

În aprilie 2023, Veaceslav Platon a lansat un apel public către pensionarii din R. Moldova să dea în judecată Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) pentru a cere indexarea deplină a pensiilor. În 2023, indexarea a fost de numai 15 la sută, deși legea stabilește că aceasta trebuie raportată la inflația din anul precedent – în 2022 aceasta a fost de 30 la sută.

În august, Observatorul de Nord relata că la un oficiu din Soroca zeci de bătrâni făceau coadă pentru a primi câte 1000 de lei ca „ajutor” de la Veaceslav Platon. La fața locului, jurnaliștii au constatat că pensionarii erau, de fapt, invitați să depună cereri prealabile împotriva CNAS și să-și lase datele personale, care erau colectate de niște așa-numiți voluntari. 

Continuarea aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:0 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău