Ziarul de Gardă | În cei 30 de ani de când votăm, am călcat prea des cu „stângul” în felul nostru de a vota, dacă R. Moldova a ajuns pe mâna servitorilor Kremlinului (Revista presei)

  • 02 Iulie 2021 09:33
Ziarul de Gardă | În cei 30 de ani de când votăm, am călcat prea des cu „stângul” în felul nostru de a vota, dacă R. Moldova a ajuns pe mâna servitorilor Kremlinului (Revista presei)

Revista presei - 2 iulie.

În Ziarul de Gardă, Petru Grozavu ne îndeamnă să recunoaștem că în cei 30 de ani de când votăm, am călcat prea des cu „stângul” în felul nostru de a vota (toate partidele de „stânga” sunt străine interesului național, menite să compromită și să demoleze suveranitățile statale în spațiul post-sovietic), dacă R. Moldova a ajuns pe mâna servitorilor Kremlinului și a tot felul de chilipirgii și pușlamale, iar viața în Moldova nu mai e viață.

De asemenea, autorul se întreabă în articolul Pasul de pe urmă al „Dreptei” dacă s-a întâmplat ca la simpla întrebare, intrată în obișnuința noastră de comunicare între prieteni sau colegi „ce mai faci, cum o mai duci?”, cei întrebați să nu mai apeleze răspunsul de altă dată: „mulțumesc, bine, Slavă Domnului…” De obicei, grăbiți, ei dau a lehamite din mână și cu asta au spus totul. Concluzia? Banditismul, destrăbălarea și hoția de la guvernare nu doar ne sărăcesc, ele ne dezvață să trăim. Și ne încurcă să trăim. Asta e.

Tot despre alegeri, dar de această dată despre rolul diasporei în scrutin scrie și Mircea V. Ciobanu într-un comentariu pentru Gazeta de Chișinău. „Cred că ați remarcat această scenă: în diferite orașe, europenii îi aplaudă pe moldovenii care stau la coadă pentru a vota. Ei aplaudă implicarea, dar și faptul că în felul acesta moldovenii promit să revină la baștină. Să extindă experiența și practicile europene, să extindă Europa. Iar asta înseamnă o șansă pentru toți. Fenomene aparent contradictorii, migrările, în istoria lumii, sunt un proces firesc și permanent, iar exodurile sunt soluții temporare”, punctează autorul. De asemenea, el observă faptul că diaspora noastră nu este omogenă.

Diaspora noastră, stranierii noștri, care azi își joacă meciul vieții pentru alte echipe, nu e neapărat omogenă. Cunosc oameni care au muncit peste hotare în timpurile când la noi totul se prăbușea, iar apoi au revenit și azi își cresc livezile autohtone, dezvoltate din capitalul incipient european. Alții au prins proiecte de dezvoltare și își gestionează afacerea de acasă. Cineva s-a stabilit definitiv sau pe durată lungă în Europa, dar trimite permanent bani, susținându-și familiile și rudele. Sunt și dintre cei care muncesc să supraviețuiască, nu neapărat să adune, doar că în străinătate munca lor e apreciată, iar acasă nu”, observă Mircea V. Ciobanu.

Portalul informațional veridica.ro demontează o nouă știre falsă, tot din campania electorală. Jurnaliștii denunță falsul care spune că Maia Sandu le-a ordonat serviciilor secrete să elimine concurenții electorali în favoarea PAS. Veridica.ro scriu că promotorii narațiunii ignoră cu bună știință realitățile politice și administrative din Republica Moldova, într-o încercare de a submina formațiunea dată ca favorită de sondaje. Potrivit jurnaliștilor, obiectivul acestui fals este decredibilizarea Maiei Sandu, locomotiva imagologică de facto a PAS-ului, și proiectarea unei imagini de lider abuziv care comandă acțiuni de poliție politică.

Cine se teme în R. Moldova de votul electronic? se întreabă jurnaliștii de la Europa Liberă. Ei citează mai mulți experți care spun că  de fapt, votul electronic este obstrucționat de reticența partidelor din Republica Moldova. Jurnaliștii au discutat cu Victor Guzun, fost ambasador moldovean în Estonia, crede însă total neîndreptățită îndoiala politicienilor pentru votul electronic. El spune că riscurile sunt controlabile, ceea ce probabil nu putem spune despre votul obișnuit cu buletinul de vot în alte țări. Victor Guzun aduce exemplul Estoniei. „În Estonia și în afara Estoniei, de fapt, poți vota din oricare colț al lumii unde ai o conexiune la internet, poți vota pe o perioadă de 7 zile într-o săptămână consecutivă, de la ziua a 10 până la a 7 a, și poți vota de multiple ori, de sute de ori, de mii de ori poți să votezi și doar ultima opțiune de vot va fi cea valabilă. Faptul că aproape 50 la sută din cetățenii estonieni votează sau au votat la ultimele alegeri europarlamentare on-line vorbește foarte clar și fără echivoc despre beneficiile imense pe care le are acest sistem de vot on-line într-o lume în care suntem cu toții digitalizați, foarte mobili. Și este foarte important să menționez că dacă nu se implementează metode alternative de vot în RM, această problemă de la sine nu va dispărea, noi vom avea permanent aceste discuții câte secții de vot sunt necesare.”, potrivit materialului realizat de Europa Liberă.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău