Zi DECISIVĂ pentru AIE III

  • 23 Octombrie 2015 15:22
Zi DECISIVĂ pentru AIE III

Premierul Valeriu Streleț a anunțat că sâmbătă, 24 octombrie, se va întruni în ședință Consiliul Alianței pentru Integrare Europeană, pentru a decide soarta AIE.

În același timp, partidele care fac parte din coaliție continuă să se acuze reciproc de încălcarea Acordului de constituire a alianței și de șantaj politic.

Consiliul Alianței pentru Integrare Europeană se va întruni mâine în ședință, pentru a discuta evenimentele ce au avut loc în ultimele zile. Acest lucru a fost anunțat de către premierul, Valeriu Streleț, în cadrul unei conferințe de presă. El și-a exprimat speranța că reprezentanții celor trei partide vor ajunge la un numitor comun pentru a asigura stabilitatea politică în Republica Moldova, iar lucrurile să fie discutate și puse la locul lor.

În același timp,  PD și PL continuă să aducă învinuiri PLDM că ar încerca să șantajeze colegii de Alianță și să organizeze alegeri parlamentare anticipate.

Potrivit deputatului democrat Sergiu Sârbu, în cazul în care liberal-democrații vor pune interesele de partid mai presus decât cele ale Alianței, coaliția și-ar putea înceta existența.

„Formal Alianța încă mai există. Dar cu părere de rău Acordul de constituire a AIE-III a fost de mai multe ori încălcat de PLDM. Dacă se va continua în acest mod, cu blocarea inițiativelor, cu înaintarea unor condiții, din start ilegale sau inacceptabile, ar fi o problemă mare”, a mărturisit Sergiu Sârbu.

Și deputatul Liberal Democrat, Tudor Deliu, susține că Alianța pentru Integrare Europeană trece printr-o perioadă complicată. Chiar dacă  formațiunea sa nu intenționează să se retragă din alianța de guvernare, în cazul în care celelalte două formațiuni vor încălca repetat înțelegerile semnate la constituirea acesteia, Acordul de constituire a AIE III ar putea fi denunțat. Potrivit lui Deliu, ziua de joi, 29 octombrie, data la care urmează să fie votată în Parlament moțiunea de cenzură impusă guvernului Streleț ar putea fi punctul de cotitură a actualei guvernări.

„Încă suntem în alianță. Dar condiția noastră e să ne asculte și colegii din celelalte două partide. Vom aștepta ziua de joi când urmează fie pusă la vot moțiunea de cenzură înaintată guvernului de comuniști și socialiști. Să vedem cum vor vota PD și PL. Picătura de pe tort va fi joia viitoare. Și atunci vom face concluziile de rigoare”, a declarat Tudor Deliu.

La rândul său, vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, consideră că odată cu reținerea liderului PLDM, Vlad Filat, formațiunea este condusă de emoții, cerând liberal-democraților să adopte o poziției constructivă.

„Este adevărat. Coaliția nu trăiește cele mai bune timpuri. Există o deficiență de comunicare pentru că, din păcate, PLDM după ce a fost decapitat și nu mai are un conducător, este condus de emoții. Din momentul în care rațiunea va începe să conducă acești colegi, lucrurile vor reveni la normal, și vor continua să ne conducă acolo unde ne dictează imperativele Acordului de constituire a AIE –III”, a declarat Valeriu Munteanu.

Ședința Consiliului Alianței pentru Integrare Europeană este programată pentru sâmbătă, ora 14:00 și va avea loc cel mai probabil la sediul Partidului Liberal Democrat.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău