Zi de doliu național. „Tatăl lui Guguță” va fi petrecut pe ultimul drum

  • 24 Iunie 08:42
Zi de doliu național. „Tatăl lui Guguță” va fi petrecut pe ultimul drum

Astăzi este zi de doliu în Rep. Moldova, în memoria scriitorului Spiridon Vangheli. El s-a stins din viață vineri, 21 iunie, la vârsta de 92 de ani, iar astăzi va fi petrecut pe ultimul drum cu onoruri militare, transmite Radio Chișinău.

Conform decretului semnat de Președinta Maia Sandu, astăzi, în toate localitățile din Rep. Moldova, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale țării de peste hotare, va fi arborat în bernă Drapelul de Stat, iar la ora 12.00 se va cinsti memoria scriitorului, prin păstrarea unui moment de reculegere.

În această zi se recomandă întreprinderilor și organizațiilor să renunțe la desfășurarea acțiunilor distractive de masă, iar instituțiile mass-media să țină cont de specificul zilei la editarea publicațiilor și la formarea programelor, conform decretului prezidențial.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, astăzi raionul Râșcani.

A debutat în 1962 cu placheta „În țara fluturilor”. Cunoscut și ca părintele lui Guguță, Spiridon Vangheli a scos de sub tipar o serie de volume pentru copii, printre care ”Guguță și prietenii săi”, ”Steaua lui Ciuboțel”, ”Băiețelul din coliba albastră”.

Spiridon Vangheli este, împreună cu Grigore Vieru, autor al celebrului „Abecedar”, editat în 1970 și reeditat  în grafie latină în 1990.

Opera lui Spiridon Vangheli a fost tradusă în peste 40 de limbi și se poate găsi în aproape 80 de țări ale lumii.

Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, cu Ordinul Republicii, medalia „Mihai Eminescu”, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, cu titlul de Maestru al artei și cu cel de Scriitor al poporului.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,63 m/s
Sun
18
Mon
15
Tue
11
Wed
15
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău