Zi de doliu național în R. Moldova, pentru comemorarea victimelor atacului armat de la Aeroport

  • 04 Iulie 2023 08:20
Zi de doliu național în R. Moldova, pentru comemorarea victimelor atacului armat de la Aeroport

Astăzi, 4 iulie, este zi de doliu național pentru comemorarea victimelor atacului armat de pe Aeroportul Internațional din Chișinău din 30 iunie. În această zi, în toate localitățile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, drapelele de stat vor fi arborate în bernă.

La ora 12:00 se va cinsti memoria victimelor prin păstrarea unui moment de reculegere. 

Cele două victime, Serghei Muntean, polițist de frontieră, și Igor Ciofu, angajat din securitatea aeroportuară, au murit în seara zilei de vineri, 30 iunie, pe Aeroportul Internațional Chișinău, după ce au fost împușcați de un cetățean al Republicii Tadjikistan căruia i s-a refuzat intrarea în țară din motive de securitate.  

Luni, 3 iulie, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat un decret privind declararea zilei de 4 iulie, zi de doliu național. 

Amintim că atacatorul, în vârstă de 43 de ani, a deposedat polițistul de frontieră de arma din dotare și a deschis focul. Procuratura Generală a intentat un dosar penal pentru omor cu circumstanțe agravante.

Atacatorul a decedat luni seara pe patul de spital, la patru zile după atac, timp în care a fost permanent supravegherea medicilor și a forțelor de ordine.

Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, acesta nu figura în niciun sistem informațional de căutare internațională și nici ca membru al vreunei grupări teroriste, chiar dacă, potrivit Procuraturii din Dușanbe, a făcut parte dintr-un „grup infracțional” care a răpit un prim-vicepreședinte al băncii „Orienbank” Tadjikistan. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:4,63 m/s
Sun
20
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău