Zi de doliu național în Kazahstan, pentru comemorarea celor uciși în timpul protestelor

  • 10 Ianuarie 2022 08:53
Zi de doliu național în Kazahstan, pentru comemorarea celor uciși în timpul protestelor

Este zi de doliu național în Kazahstan astăzi pentru victimele recentelor revolte soldate, potrivit autorităților, cu 164 de morți și peste 2.200 de răniți.

Situația din țară este în curs de stabilizare, însă continuă să fie înregistrate focuri sporadice de armă. Trupele rusești continuă să supravegheze mai multe locații strategice. Comandantul forțelor de pace, generalul rus Andrei Serdiukov, a anunțat că acestea și-au încheiat desfășurarea pe teritoriul Kazahstanului și au ca misiune paza unor importante obiective militare și de stat din orașul Almaty și din apropierea acestuia, unde au avut loc cele mai puternice violențe.

Protestele din Kazahstan, inițial pașnice, s-au declanțat după mărirea prețului la gaz, la începutul lunii. Situația s-a deteriorat rapid și au urmat violențe soldate cu un număr încă necunoscut de morți și răniți, precum și cu vandalizarea a numeroase clădiri, în special în capitala economică Almaty. Peste 6.000 de persoane au fost arestate. Președintele kazah Kasîm Tokaev a solicitat și sprijinul unei alianțe militare conduse de Rusia, iar militari ai acesteia asigură în prezent paza unor obiective strategice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău