ZF: Prețul petrolului explodează din cauza ofertei scăzute. Analiștii preconizează corecții

  • 25 Octombrie 2021 16:48
ZF: Prețul petrolului explodează din cauza ofertei scăzute. Analiștii preconizează corecții

Prețul petrolului a urcat luni, în continuarea evoluției de săptămâna trecută și atingând maxime multianuale, în condițiile în care oferta globală a rămas restrânsă, pe fondul cererii solide din Statele Unite și din alte părți ale lumii, în timp ce economiile se redresează după declinul pandemic, scrie Ziarul Financiar (ZF).

Conform Reuters, cotația futures a țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 62 de cenți, sau 0,7%, la 84,38 dolari pe baril la 0646 GMT, după ce vineri a câștigat 1,5%. Cel mai ridicat nivel din octombrie 2014 - 84,76 dolari - a fost atins în timpul ședinței, notează sursa citată. 

Contractele futures pe țiței Brent au crescut cu 56 de cenți, sau 0,7%, la 86,09 dolari pe baril, după majorarea de 1,1% de vinerea trecută. Anterior, contractul a atins cel mai ridicat nivel din octombrie 2018, de 86,43 dolari.

După mai bine de un an de cerere scăzută de carburanți, consumul de benzină și de distilate a revenit la mediile pe cinci ani în Statele Unite, cel mai mare consumator de carburanți din lume.

Între timp, firmele energetice americane au redus săptămâna trecută numărul platformelor de exploatare a petrolului și gazelor naturale pentru prima dată în șapte săptămâni, chiar și în condițiile în care prețurile petrolului au crescut, conform firmei de servicii energetice Baker Hughes.

Prețurile petrolului au fost susținute și de îngrijorările legate de penuria de cărbune și de gaz din China, India și Europa, care au stimulat trecerea la motorină și păcură pentru obținerea energiei.

Analiștii avertizează însă că ar putea avea loc unele corecții în următoarele săptămâni, deoarece creșterea bruscă a prețului țițeiului a generat precauție.

 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău