Zelenski va participa în Franța la a 80-a aniversare a debarcării aliaților în Normandia

  • 29 Mai 09:04
Zelenski va participa în Franța la a 80-a aniversare a debarcării aliaților în Normandia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va asista pe 6 iunie în Normandia la aniversarea a 80 de ani de la debarcarea aliaților în Franța, a anunțat marți omologul său francez Emmanuel Macron, relatează AFP, scrie Agerpres.

"Voi avea ocazia, când președintele Zelenski va veni în Franța cu ocazia D-Day săptămâna viitoare, să-l primesc și să mă exprim atunci foarte precis pentru a anunța ce vom face" mai mult în continuare pentru a sprijini Ucraina în fața agresiunii ruse, a spus Macron la o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, desfășurată la castelul Meseberg în apropiere de Berlin, la care face referire sursa citată.

Pe de altă parte, el a refuzat să comenteze anunțul eronat al comandantului-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, privind încheierea deja a unui acord între Kiev și Paris pentru trimiterea unor instructori militari francezi în Ucraina.

"Nu voi face comentarii asupra a ceea ce au fost comunicații necoordonate și nefericite", a răspuns Macron unei întrebări pe acest subiect.

Ministerul ucrainean al Apărării a rectificat marți informația oferită în ziua precedentă de generalul Oleksandr Sîrski, cu privire la sosirea iminentă în Ucraina a unor instructori militari francezi. "În prezent continuă discuțiile cu Franța și cu alte țări asupra acestei chestiuni", afirmă Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat, precizând că această instituție împreună cu Statul Major al armatei ucrainene au început pregătirea documentelor pentru momentul "când va fi luată decizia respectivă".

Generalul ucrainean anunțase luni că au fost semnate "documentele care le vor permite primilor instructori militari francezi să viziteze curând" bazele de instrucție militară în Ucraina pentru "a cunoaște infrastructura și personalul".

În mesajul său, scris după o discuție prin videoconferință cu ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, generalul Sîrski saluta "inițiativa Franței de a trimite în Ucraina instructori pentru a pregăti soldați ucraineni". Ministrul francez a emis un comunicat referitor la această discuție, la care a participat și ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov, fără a face vreo mențiune cu privire la trimiterea unor instructori militari francezi în Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat într-un turneu european în care a semnat acorduri de securitate cu Spania și Portugalia, după modelul altor acorduri de acest fel încheiate de Ucraina cu alte zece state, a avertizat statele ce susțin țara sa în războiul cu Rusia asupra riscului unei oboseli ce ar putea afecta continuarea acestui sprijin.

"Este foarte important pentru ucraineni ca lumea să nu obosească" de acest război, "altfel nu se va face dreptate (...), altfel lumea va fi schimbată de oameni ca (președintele rus Vladimir) Putin", a indicat Zelenski într-un discurs la Lisabona. Dar "este foarte greu", pentru că Rusia încearcă să submineze sprijinul internațional față de Kiev prin "dezinformare", a susținut președintele ucrainean, care a cerut să nu fie crezute "minciunile Rusiei".

Într-un alt discurs, rostit mai devreme la Bruxelles, el a acuzat Rusia că încearcă să facă să eșueze "summitul păcii" pe care Elveția îl găzduiește în iunie. Această conferință este organizată la cererea Ucrainei, al cărei obiectiv în acest demers este de a obține un larg sprijin internațional pentru "formula de pace" a Kievului.

Această formulă, enunțată de Zelenski la sfârșitul anului 2022, prevede retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internațional și crearea unui tribunal internațional pentru judecarea crimelor de război rusești, cereri respinse integral de Rusia, care insistă că Ucraina trebuie să accepte "noile realități de pe teren", adică faptul că în urma invaziei lansate în februarie 2022 circa 18% din teritoriul Ucrainei se află sub controlul Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:1,03 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău