Zelenski: Ucraina are nevoie de mai mult timp pentru a pregăti contraofensiva

  • 11 Mai 2023 11:48
Zelenski: Ucraina are nevoie de mai mult timp pentru a pregăti contraofensiva

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat, într-un interviu acordat BCC, că țara să are nevoie de mai mult timp pentru a lansa o contraofensivă mult așteptată împotriva forțelor ruse, în timp ce armata ucraineană așteaptă livrarea ajutorului militar promis, scrie defenseromania.ro.

Contraofensiva mult așteptată ar putea fi decisiă, redesenând liniile de front care, timp de luni de zile, au rămas neschimbate. Va fi, de asemenea, un test crucial pentru Ucraina, dornică să demonstreze că armele și echipamentele pe care le-a primit din partea Occidentului pot duce la câștiguri semnificative pe câmpul de luptă.

Vorbind la cartierul său general din Kiev, președintele Zelenski a descris brigăzile de luptă, dintre care unele au fost instruite de țările NATO, ca fiind "pregătite", dar a spus că armata mai are nevoie de "unele lucruri", inclusiv vehicule blindate care "sosesc în loturi".

"Cu [ceea ce avem deja] putem merge mai departe și, sper, să avem succes", a declarat el într-un interviu pentru BBC. "Dar am pierde o mulțime de oameni. Cred că este inacceptabil. Așa că trebuie să așteptăm. Mai avem nevoie de puțin timp".

Când și unde va avea loc contraofensiva mult așteptată este un secret. Între timp, forțele ruse și-au fortificat apărarea de-a lungul unei linii de front care se întinde pe o distanță de 1.450 km, de la regiunile estice Luhansk și Donețk, până la Zaporojie și Kherson, în sud.

În ultimele săptămâni, autoritățile ucrainene au încercat să diminueze așteptările privind un progres, atât în public, cât și în privat. Un oficial guvernamental de rang înalt, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că liderii țării "au înțeles că [au] nevoie de succes", dar că asaltul nu ar trebui să fie văzut ca un "glonț de argint" într-un război aflat acum în a 15-a lună.

Zelenski nu a aprobat încă planul final al contraofensivei

Recent, Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei,  a declarat că planurile finale pentru contraofensiva ucraineană nu au fost încă aprobate de președintele Volodimir Zelenski.

,,Biroul comandantului suprem, președintele țării noastre, este responsabil de decizia finală în ceea ce privește datele și direcțiile [contraofensivei]. Când oamenii încep să vorbească, chiar și cei din instituții occidentale respectabile, credeți-mă: nu există oameni care să cunoască întreaga amploare a planurilor noastre. Pentru că planurile finale nu au fost încă aprobate'', a spus Oleksii Danilov.

Potrivit oficialului ucrainean, Kievul are pe masă mai multe opțiuni pentru contraofensivă. ,,Toate sunt luate în considerare. Deciziile vor fi luate în funcție de circumstanțele care prevalează la un moment dat. Nu este nevoie să ne așteptăm sau să nu ne așteptăm la nimic. Am dovedit deja că suntem o națiune invincibilă și cu siguranță vom [câștiga]. În mare parte, datorită ajutorului partenerilor noștri", a precizat secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

La începutul lunii aprilie, Danilov a declarat că nu mai mult de cinci persoane de pe planetă știu unde și când va începe contraofensiva forțelor armate ucrainene.

Recent, Ministrul britanic de externe James Cleverly susține că mult așteptata contraofensivă a Ucrainei ar urma să aibă succes, dar avertizează că s-ar putea să nu depășească așteptările.

Cleverly a declarat că mult așteptata contraofensiva "nu este un film" în care invazia inițială și apărarea Kievului sunt urmate de ralierea comunității internaționale pentru a susține Ucraina, iar apoi contraofensiva aduce un "final minunat".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă, Știri
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău