Zelenski susține că întârzierea furnizării de arme americane către Ucraina nu are legătură cu "scandalul stenogramelor"

  • 10 Octombrie 2019 14:55
Zelenski susține că întârzierea furnizării de arme americane către Ucraina nu are legătură cu

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că întârzierea furnizării de arme americane către armata Ucrainei nu are legătură cu dosarul companiei ucrainene de gaze Burisma, în care a lucrat Hunter Biden, fiul ex-vicepreședintelui american, Joe Biden, considerat un rival al președintelui Donald Trump - transmite Hromadske TV, menționând că Zelenski participă, joi, la Kiev, la o conferință de presă maraton, pe durata întregii zile.

Comentând scandalul legat de presiunea americană asupra Ucrainei și procedura de destituire a lui Trump, Zelenski a declarat că "apelurile noastre privind furnizarea de arme nu au nicio legătură cu povestea Burisma". "Acest lucru nu este adevărat. Nu a existat niciun șantaj (din partea SUA, n.red), pentru că (dosarul Burisma, n.red) nu a fost deloc subiectul conversației noastre (dintre Volodimir Zelenski și Donald Trump, n.red)" - a precizat liderul de la Kiev.

În acest context, Volodimir Zelenski a subliniat că Ucraina trebuie să-și consolideze relațiile cu Statele Unite. "Așteptăm o vizită oficială în Statele Unite. Iar, în ceea ce ne privește, lucrăm pentru a face posibilă o vizită a președintelui american în Ucraina în timpul mandatului meu" - a menționat Zelenski. "Acum mă aflu în atenția presei și nu mi-am dorit acest lucru. Nu vreau să intervin în alegerile unei țări independente numite Statele Unite, nu voi face acest lucru și nu voi comenta în acest sens" - a mai declarat Zelenski, adăugând că americanii trebuie să-și aleagă singuri președintele.

Amintim că un denunțător anonim din comunitatea de informații a SUA a depus recent o plângere cu privire la comportamentul președintelui Donald Trump în timpul unei conversații din vară cu omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski, în care liderul de la Casa Albă i-a propus la telefon președintelui de la Kiev să-l mențină în funcție pe șeful Parchetului General, Iuri Luțenko. Ulterior, în SUA a fost publicată stenograma conversației dintre Zelenski și Trump, care l-ar fi lăudat pe Luțenko pentru că a deschis subiectul declanșarii unei anchete penale împotriva familiei Biden.

Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Trump și un personaj central în controversa americano-ucraineană, de asemenea, i-a cerut în repetate rânduri lui Iuri Luțenko să înceapă o anchetă împotriva fostului vicepreședinte american Joe Biden și a fiului său, Hunter. Luțenko, însă, a explicat că nu a făcut altceva decât să-și exprime disponibilitatea de a coopera în acest caz dacă FBI sau parchetul american vor demara o anchetă și a insistat că Biden nu a încălcat legile Ucrainei. Într-un interviu recent, fostul procuror general ucrainean Luțenko a declarat că Hunter Biden a primit aproape un milion de dolari de la compania de gaze naturale "Burisma", activă în Ucraina.

"Au fost câte două plăți pe lună, sumele fiind semnificativ mai mare decât cea pe care ați menționat-o (jurnalistul a vorbit despre suma de 50.000 de dolari, n.red)" - a precizat Luțenko, pentru postul de radio Novoe Vremia. Potrivit fostului procuror general de la Kiev, "suma totală a plăților făcute către fiul ex-vicepreședintelui american s-a ridicat la aproape un milion de dolari". "Erau bani plătiți pentru consultanță. Conform legislației ucrainene, companiile îi pot plăti cu orice sumă pe membrii consiliului de administrație. Prin urmare, nu există nicio încălcare a legii" - a explicat fostul procuror general ucrainean.

sursa: rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău