Zelenski subliniază coeziunea europeană la summitul Consiliului Europei, reunit să dezbată aspecte legate de războiul Rusiei în Ucraina

  • 17 Mai 2023 13:51
Zelenski subliniază coeziunea europeană la summitul Consiliului Europei, reunit să dezbată aspecte legate de războiul Rusiei în Ucraina

Președintele Volodimir Zelenski le-a mulțumit susținătorilor Ucrainei împotriva agresiunii ruse și a subliniat forța coeziunii europene într-un discurs susținut marți în format de videoconferință în deschiderea summitului Consiliului Europei la Reykjavik, potrivit Agerpres.

„Rusia încearcă din răsputeri să-și îmbunătățească capacitatea de a ucide. Noi ne străduim foarte mult să îmbunătățim protecția poporului nostru", le-a spus Zelenski liderilor reuniți pentru acest summit al Consiliului Europei, vorbind prin conexiune video.

„Și le mulțumesc țărilor și liderilor care ne ajută să îmbunătățim complet apărarea noastră antiaeriană. Noi împreună arătăm ce înseamnă 100% coeziune și ce înseamnă puterea lumii libere", a afirmat președintele ucrainean în ziua în care sistemele de apărare antiaeriană furnizate de țări occidentale au ajutat Ucraina să contracareze un atac rusesc masiv cu 18 rachete de diferite tipuri.

Consiliul Europei a fost înființat în 1949 ca gardian al democrației, drepturilor omului și statului de drept în Europa și funcționează independent de UE.

Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei în urma invaziei pe scară largă a Kremlinului în Ucraina în februarie 2022. Belarus, un aliat apropiat al Moscovei, este reprezentat la summit doar în calitate de observator.

De la început, cancelarul german Olaf Scholz a făcut apel la întocmirea unui registru internațional al pagubelor de război în Ucraina, subliniind că este foarte important "să creăm un registru al pagubelor care ne va permite să consemnăm în mod colectiv pagubele provocate de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina".

Aceasta ar crea o bază pentru reconstrucția Ucrainei și pentru discuții la nivel internațional, a spus el, argumentând că un astfel de registru ar putea fi o cerință prealabilă pentru a lucra cu date comune.

Respectivul instrument "ar putea să fie de cea mai mare importanță pentru viitorul Ucrainei", a insistat Scholz, în comentarii care intervin la 15 luni după ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă în Ucraina.

De asemenea, președintele francez Emmanuel Macron a susținut ideea unui registru al pagubelor de război în Ucraina. "Lansez un apel către toate statele să se alăture acestuia și să contribuie intens la elaborarea sa", a afirmat el.

Comunitatea internațională trebuie să continue să ofere un sprijin neclintit Ucrainei, 'membră a familiei noastre democratice europene (...) atât timp cât va fi nevoie', a spus Macron.

Totodată, liderul de la Palatul Elysee a pledat pentru înființarea unor centre de sănătate mintală în Ucraina cu ajutorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei "pentru a-i ajuta pe toți cei care suferă zilnic din cauza traumelor grave cauzate de acest conflict violent, așa cum au cerut înșiși ucrainenii'.

În același timp, cancelarul german Olaf Scholz s-a exprimat în favoarea menținerii contactelor cu Rusia, în pofida acțiunilor președintelui Vladimir Putin și ale guvernului său.

Războiul Rusiei împotriva Ucraina se va încheia la un moment dat, a spus Scholz. 'Și un lucru este cert. Nu se va termina cu o victorie a imperialismului a la Putin", a adăugat el. Ucraina va primi sprijin până la obținerea unei păci juste, a afirmat Olaf Scholz, citat de DPA.

"Până atunci, noi în calitate de Consiliu al Europei ar trebui să menținem în picioare punțile cu reprezentanții unei alte Rusii, unui alt Belarus și, în acest fel, să menținem deschisă perspectiva unei societăți democratice, pașnice în viitor în ambele țări, indiferent de cât de puțin probabil ne pare o astfel de perspectivă astăzi", a declarat Scholz.

Aproximativ 30 de șefi de stat și de guvern europeni s-au reunit marți în Islanda pentru primul summit al Consiliului Europei în ultimii aproape 20 de ani, între care președintele francez Emmanuel Macron și premierul italian Giorgia Meloni.

De asemenea erau așteptați să participe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, precum și observatori din partea ONU și ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Reuniunea de la Reykjavik este primul summit al Consiliului Europei din 2005 și doar a patra reuniune de acest fel a șefilor de stat și de guvern din Europa. Subiectul principal al summitului de două zile este războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Membrii Consiliului vor discuta și despre modul în care Moscova poate fi trasă la răspundere pentru războiul său împotriva țării vecine, potrivit DPA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău