Zelenski spune că Ucraina își dorește prezența Rusiei la un viitor summit pentru pace: „Noi nu putem fi împotrivă”

  • 01 August 12:40
Zelenski spune că Ucraina își dorește prezența Rusiei la un viitor summit pentru pace: „Noi nu putem fi împotrivă”

Întreaga lume, inclusiv Ucraina, dorește ca Rusia să se alăture liderilor mondiali la un al doilea summit de pace - planificat pentru sfârșitul acestui an - pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu pentru presa franceză.

În contextul în care forțele ruse câștigă teren pe front, iar ajutorul din partea aliaților scade sau este pus sub semnul întrebării, Zelenski a lansat o ofensivă diplomatică ambițioasă pentru a pune capăt războiului, care a intrat în al treilea an. El a reunit lideri și înalți funcționari din zeci de țări în stațiunea montană elvețiană Burgenstock, în iunie, pentru un prim summit, pe care Rusia l-a considerat o pierdere de timp, iar China l-a evitat, scrie Digi24

Deși Kremlinul nu a fost invitat la prima reuniune, acum este momentul ca Moscova să ia loc la masă, a declarat Zelenski.

Majoritatea lumii spune astăzi că Rusia trebuie să fie reprezentată la al doilea summit, altfel nu vom obține rezultate semnificative”, le-a spus el jurnaliștilor francezi, marți, în timp ce se afla în vestul Ucrainei.

Din moment ce întreaga lume dorește ca ei să fie la masă, noi nu putem fi împotrivă”, a recunoscut el în fața presei, potrivit AFP.

Liderul rus Vladimir Putin a declarat că este deschis negocierilor, dar ar ordona o încetare a focului numai dacă Kievul ar ceda efectiv teritoriul pe care Moscova îl revendică astăzi ca fiind al său.

Presiunea lui Zelenski se concentrează pe un plan cuprinzător în 10 puncte, care ar restabili integritatea teritorială a Ucrainei, ar returna prizonierii de război și ar oferi Ucrainei garanții energetice și economice.

Ce rol ar avea China

În interviul său, Zelenski a recunoscut că China este un actor-cheie, dar a declarat că nu dorește medierea Beijingului. În schimb, i-a îndemnat pe chinezi să facă presiuni asupra Kremlinului pentru a pune capăt invaziei sale.

Dacă China dorește, poate forța Rusia să oprească acest război”, a spus Zelenski.

În timp ce liderul ucrainean a obținut un sprijin internațional larg pentru eforturile sale de pace, Zelenski i-a criticat pe unii dintre aceiași aliați pentru că au împiedicat armata sa să folosească armele lor pentru a lovi în interiorul teritoriului rus.

Este o provocare serioasă faptul că nu putem folosi toate armele de care avem nevoie pentru a opri acest inamic. Ce ați face dacă ați fi în locul nostru?”, a întrebat el.

Zelenski a criticat, de asemenea, livrările de arme blocate, afirmând că Ucraina încă așteaptă arme de la aliați pentru a echipa trupele mobilizate recent. Iar dacă Ucraina încalcă termenii de utilizare a armelor donate de Occident, „atunci ei pot spune că nu vă vom mai oferi niciun ajutor - acesta este riscul”, a mai arătat el.

Zelenski s-a întâlnit cu presa franceză în sala de sport a unei școli din orașul Rivne, situat în vestul Ucrainei, după ce a fost scos de la o adunare unde venise pentru a asculta nemulțumirile întreprinderilor locale și de la o întâlnire cu oficialii locali.

Cu doar o zi înainte, el se aflase în nord, unde a înmânat premii forțelor speciale din regiunea Harkov, aflată pe linia frontului, la peste 800 de kilometri distanță.

„Un moment dificil pentru țara mea”

În ciuda itinerariului său, care a inclus în acest an vizite în capitalele asiatice și europene, o călătorie pe care nu a făcut-o a fost la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris.

Mi-ar fi plăcut să particip dacă nu ar fi fost un moment atât de dificil în țara mea. Este un moment tensionat în estul țării noastre”, a spus el, referindu-se la cucerirea de către Rusia a mai multor sate din regiunea industrială Donbas.

Zelenski a criticat, pe de altă parte, decizia Comitetului Internațional Olimpic de a permite unor sportivi ruși să concureze la Jocurile de la Paris sub un steag neutru.

Lasă să fie pete de sânge pe el și apoi îi lasă să concureze”, a spus el, numind decizia CIO „sancțiuni fragmentate”.

„SUA reprezintă o provocare”

Având în vedere incertitudinea care planează asupra forțelor ucrainene pe întinsa linie a frontului de est, Zelenski a recunoscut, de asemenea, că o cursă prezidențială strânsă în Statele Unite - un aliat politic și militar vital - prezintă „riscuri” suplimentare.

Washingtonul a oferit Kievului asistență militară în valoare de zeci de miliarde de dolari de când Rusia și-a lansat invazia completă a Ucrainei în februarie 2022. Însă o victorie a candidatului republican Donald Trump - care susține că va fi capabil să forțeze părțile să ajungă la o înțelegere negociată - ar pune sub semnul întrebării continuarea sprijinului Washingtonului.

Nu putem influența nicio alegere”, a declarat Zelenski reporterilor.

Desigur, Statele Unite reprezintă o provocare astăzi. Și există riscuri pe care probabil niciunul dintre noi nu le poate prevedea”, a adăugat el.

Candidatul prezumtiv al democraților la Casa Albă, Kamala Harris, a preluat poziția pro-Ucraina a președintelui Joe Biden. Zelenski a declarat că echipa sa a fost în contact atât cu asistenții ei, cât și cu campania Trump.

În calitate de președinte al Ucrainei, trebuie, desigur, să am un dialog între echipa mea și echipele Biden, Trump și astăzi Harris”, a declarat Zelenski.

Trebuie să avem toate aceste contacte și să vorbim despre cum ar putea arăta viitorul nostru, fie dacă o parte sau alta câștigă alegerile”, a punctat el.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Tue
21
Wed
21
Thu
24
Fri
24
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău