Zelenski și Steinmeier s-au împăcat. Președintele Germaniei a fost invitat la Kiev

  • 05 Mai 2022 16:59
Zelenski și Steinmeier s-au împăcat. Președintele Germaniei a fost invitat la Kiev

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a discutat telefonic cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cei doi șefi de stat au rezolvat o dispută privind o vizită a primului la Kiev care fusese refuzată, a anunțat joi biroul prezidențial de la Berlin, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Steinmeier intenționa să efectueze o vizită în capitala Ucrainei împreună cu șefii de stat din Polonia, Letonia, Estonia și Lituania la jumătatea lui aprilie, dar i s-a spus cu puțin timp înainte de plecare să nu mai vină.

Decizia Kievului a venit în contextul criticilor față de legăturile lui Steinmeier cu Rusia și a eșecului său în perioada sa ca ministru de externe de a ține cont de avertismentul statelor est-europene privind pericolul unei agresiuni ruse, notează dpa.

Steinmeier și-a exprimat „solidaritatea, respectul și sprijinul pentru lupta curajoasă a poporului ucrainean împotriva agresorului rus” în conversația cu Zelenski și ambii șefi de stat au descris discuția drept „foarte importantă” și „foarte bună”, a comunicat biroul prezidențial.

Aceasta a adăugat că atât Steinmeier, cât și cancelarul Olaf Scholz au fost invitați la Kiev.

Scholz, care a fost acuzat de Zelenski că nu face suficient pentru a sprijini lupta Ucrainei împotriva Rusiei, a refuzat în mod repetat invitațiile conducerii de la Kiev, afirmând că problema creată de vizita refuzată a lui Steinmeier îl împiedică să dea curs invitației.

Această situație a creat o oportunitate pentru liderul conservator al opoziției Friedrich Merz, care a devenit în această săptămână primul politician german de prim-rang care s-a deplasat la Kiev.

Alții, printre care ministrul de externe Annalena Baerbock și președinta Bundestag, Bärbel Bas, și-au anunțat de asemenea intenția de a merge la Kiev.

O purtătoare de cuvânt a declarat pentru dpa joi că Bärbel Bas intenționează să călătorească în Ucraina la invitația omologului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, pentru a discuta despre comemorarea comună a victimelor celui de Al Doilea Război Mondial.

În calitate de președintă a Budenstag, Bas deține a doua cea mai importantă funcție din Germania după Steinmeier. Comemorarea victimelor din Al Doilea Război Mondial are loc în Ucraina pe 8 mai.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău