Zelenski se va adresa la summitul UE liderilor statelor membre, cărora Charles Michel le cere să ajute Ucraina cu lichidități

  • 27 Mai 2022 18:45
Zelenski se va adresa la summitul UE liderilor statelor membre, cărora Charles Michel le cere să ajute Ucraina cu lichidități

Ucraina, prețurile la energie, politica europeană de apărare comună și problemele create de războiul ruso-ucrainean pentru securitatea alimentară vor fi principalele teme ale summitului UE din 30-31 mai, a declarat vineri președintele Consiliului European, Charles Michel, care a îndemnat statele UE să ajute Kievul pentru a-și acoperi necesarul de lichidități, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Într-o scrisoare adresată celor 27 de șefi de stat și de guvern, Charles Michel a semnalat că dorește ca la acest summit extraordinar să se avanseze în discuțiile asupra tuturor acestor teme enunțate.

Situația din Ucraina va fi abordată la prima sesiune de lucru a summitului, care începe luni la ora 16:00 (ora Bruxellesului) și în cadrul căreia va interveni prin videoconferință și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

''Una dintre preocupările noastre cele mai presante este să ajutăm statul ucrainean, împreună cu partenerii noștri internaționali, în privința necesităților sale de lichidități'', subliniază Charles Michel în scrisoarea transmisă liderilor europeni participanți la summit.

Aceștia vor discuta și despre organizarea sprijinului pentru reconstrucția Ucrainei, ''care va necesita un mare efort global'', se mai arată în scrisoare. În același timp, liderii europeni au în vedere ''să continue presiunile asupra Rusiei'', a indicat Michel.

Problema energiei, dezbătută de liderii europeni la toate summiturile recente, va fi din nou pe agenda reuniunii, și în special dezbaterea asupra ''prețurilor ridicate, care lovesc puternic gospodăriile noastre și afacerile'', menționează președintele Consiliului European, care consideră că ''trebuie să ne accelerăm tranziția energetică dacă dorim să eliminăm dependența noastră față de combustibilii fosili cât mai curând posibil''.

O altă chestiune ce preocupă mult UE este securitatea alimentară globală. ''Prețurile alimentelor au crescut și ne confruntăm cu riscuri grave de foamete și destabilizare în multe părți ale lumii. La reuniunea noastră, vom discuta forme concrete de a ajuta Ucraina să-și exporte produsele agricole folosind infrastructura UE'', anunță de asemenea Charles Michel.

În fine, liderii statelor UE vor discuta și despre obiectivul de a avansa în dezideratul apărării europene comune. ''Prioritatea noastră cea mai urgentă este coordonarea eforturilor statelor membre pentru a răspunde exigențelor și a construi o bază industrială europeană. Vom discuta despre cum să abordăm aceste probleme'', se arată în scrisoare.

Un obiectiv al summitului este și deblocarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni europene împotriva Rusiei, ce cuprinde un embargo asupra petrolului importat din Rusia, excluderea celei mai mari bănci ruse, Sberkank, și a altor două instituții financiare rusești din sistemul SWIFT, precum și interzicerea difuzării a trei posturi TV din Rusia.

Opoziția Ungariei și a altor state UE dependente de petrolul rusesc a împiedicat adoptarea acestui pachet de sancțiuni, dar negocierile continuă. Potrivit unor surse europene citate de Reuters și AFP, soluția ce ar putea fi convenită până la summit ar fi exceptarea de la aplicarea acestui embargo a petrolului livrat prin conducte, în principal prin conducta Drujba, astfel încât măsura să fie acceptată și de țările UE care nu au ieșire la mare și ar fi afectate mai sever de un embargo complet.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău