Zelenski respinge ideea unui armistițiu „fără garanții clare de securitate pentru Ucraina”
-
08 Noiembrie 09:15
Încetarea focului este imposibilă fără garanții clare de securitate pentru Ucraina, a afirmat, la Budapesta, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. „Un astfel de armistițiu pregătește terenul pentru continuarea ocupației Ucrainei și distrugerea independenței și suveranității noastre,” a avertizat el.
„Astăzi este iresponsabil să propui un armistițiu în Ucraina fără a oferi țării noastre garanții reale și eficiente de securitate”, a declarat președintele Volodimir Zelenski la o conferință de presă în Budapesta, transmite Digi24.
„Discuțiile despre un armistițiu sunt periculoase atunci când nu există garanții de securitate pentru Ucraina – clare, reale, în care putem avea încredere, nu doar asigurări retorice. Un astfel de armistițiu pregătește terenul pentru continuarea ocupației Ucrainei și distrugerea independenței și suveranității noastre,” a subliniat el.
Președintele a menționat că astfel de propuneri vin din partea celor care nu au experimentat războiul, nu îi înțeleg consecințele și riscurile și din partea celor care discută cu Vladmir Putin, dar nu au avut vreodată un război cu el.
„Un simplu armistițiu este un model despre care auzim de la unii lideri de aici, din Brazilia, din China și, în mod evident, îl auzim cu siguranță de la Rusia. Acesta este un model excelent pentru Rusia. Un armistițiu și apoi restul? Trebuie să înțelegem clar ce înseamnă ‘restul’,” a explicat Volodimir Zelenski.
Președintele a reamintit că, după ce agresiunea Rusiei a început în 2014, au existat deja acorduri de armistițiu.
„Nu a avut loc nici măcar un schimb de prizonieri. Oamenii sunt în închisoare de 10 ani. După armistițiu, conflictul a fost înghețat,” a subliniat el.
În același timp, Volodimir Zelenski a informat că Summitul Comunității Politice Europene a generat noi acorduri de apărare pentru consolidarea forțelor ucrainene, alături de pași pozitivi pentru întărirea apărării aeriene înainte de iarnă.
De asemenea, el a remarcat o creștere a numărului de țări care sprijină Ucraina.
„Am avut primul Summit de Pace, la care au participat peste 100 de țări și instituții internaționale. Un număr considerabil de țări au votat în favoarea rezoluțiilor împotriva agresiunii ruse și în sprijinul Ucrainei la ONU – peste 140. Acesta este numărul de țări care susțin Ucraina, se opun agresiunii ruse și recunosc integritatea teritorială și suveranitatea oricărei țări independente,” a menționat liderul de la Kiev.