Zelenski privilegiază Vaticanul ca loc de întâlnire cu Putin pentru a discuta despre conflictul din Donbas

  • 28 Aprilie 2021 18:46
Zelenski privilegiază Vaticanul ca loc de întâlnire cu Putin pentru a discuta despre conflictul din Donbas

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că el consideră că Vaticanul ar fi locul potrivit pentru desfășurarea convorbirilor directe cu omologul său rus Vladimir Putin, relatează dpa, preluat de Agerpres.

Întrebat de jurnalistul ziarului italian La Repubblica dacă Roma sau Vaticanul s-ar potrivi ca loc pentru desfășurarea întâlnirii dintre cei doi șefi de stat pentru rezolvarea conflictului ucrainean, Zelenski a declarat: 'Da, Vaticanul ar putea fi locul optim sub toate aspectele'.

Sfântul Scaun, la fel și Papa sunt autorități morale, a subliniat președintele ucrainean (43 de ani).

'Un mediator cu o astfel de autoritate ar putea aduce încrederea care a lipsit până acum în încercările noastre de a ajunge la un acord' pentru a pune capăt conflictului din estul Ucrainei, a afirmat Zelenski, în aluzie la un posibil rol al Papei Francisc, ca și al Vaticanului în rezolvarea situației din Donbas. 'Evident, locul întâlnirii trebuie să genereze încredere de ambele părți', a adăugat el.

Recentele desfășurări de trupe rusești și ucrainene au suscitat îngrijorarea comunității internaționale cu privire la relansarea violențelor din Donbas, zona unui conflict armat între forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei din 2014.

Rusia a anunțat vinerea trecută că a început retragerea trupelor desfășurate suplimentar în peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014, și de la frontiera cu țara vecină, anunț salutat de Kiev.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat mai devreme săptămâna aceasta că i-a ordonat șefului cancelariei sale, Andrii Iermak, să contacteze Moscova în vederea organizării unei întâlniri cu omologul său rus Vladimir Putin.

În timp ce Zelenski a sugerat ca loc de întâlnire cu Putin 'oriunde' în zona conflictului din Donbas, Kremlinul a declarat că șeful statului ucrainean este binevenit la Moscova.

Reacția Kremlinului nu s-a lăsat așteptată. Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că el nu știe dacă Vladimir Putin este dispus să se întâlnească cu Volodimir Zelenski oriunde altundeva decât la Moscova, potrivit agenției de presă oficiale ruse TASS.

'Chiar nu știu dacă președintele Putin este sau nu pregătit să meargă undeva pentru a se întâlni cu Zelenski. Până în acest moment noi plecăm de la faptul - de altfel ceea ce a menționat și Vladimir Putin în repetate rânduri - că întrucât Rusia nu este parte a conflictului (din Donbas) nu cu noi trebuie să se vorbească despre pacea (în estul Ucrainei). Aceasta ar trebui discutat în cadrul formatului de negocieri Normandia (Ucraina, Rusia, Franța și Germania)', a afirmat Peskov.

Președintele Putin, a adăugat el, consideră că dacă Kievul este dispus să discutăm despre relațiile noastre bilaterale (ruso-ucrainene), el va fi bucuros să-l primească pe Volodimir Zelenski la Moscova.

Într-un discurs din 20 aprilie, președintele Ucrainei i-a propus lui Putin să se întâlnească 'oriunde în Donbas, unde are loc un război', pentru a discuta despre reglementarea conflictului.

Putin i-a răspuns lui Zelenski peste două zile, declarând că este gata să discute despre relațiile bilaterale ruso-ucrainene. În ceea ce privește conflictul din Donbas, conducerea Ucrainei ar trebui să se întâlnească cu liderii autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk și abia apoi să discute cu reprezentanți ai unor terțe părți, a afirmat șeful statului rus.

Referitor la posibilitatea unor discuții cu pretinșii lideri din Donețk și Lugansk, Zelenski și-a precizat poziția încă în 2020, amintește portalul ucrainean Gordon.ua.

'Ucraina nu duce negocieri cu combatanții (separatiști) și insistă că Rusia este parte a conflictului și nu grupările armate ilegale pe care Moscova le finanțează și înarmează', a declarat atunci președintele ucrainean. 'Suntem dispuși să discutăm cu populația civilă din aceste teritorii, dar nu cu cei care nu sunt recunoscuți din punctul de vedere al dreptului internațional și, prin urmare, nu pot reprezenta populația locală', a subliniat Volodimir Zelenski, citat de portalul menționat.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău