Zelenski: Pregătim în mod intens noi brigăzi și unități care vor arăta pe front ceea ce au învățat

  • 22 Aprilie 2023 15:30
Zelenski: Pregătim în mod intens noi brigăzi și unități care vor arăta pe front ceea ce au învățat

Kievul se ocupă intens de crearea de noi unități militare în perspectiva lansării contraofensivei împotriva trupelor ruse care ocupă o parte din țară, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său video de vineri seara, în cea de-a 422-a zi a războiului declanșat de Rusia împotriva țării sale, potrivit Agerpres.

„Pregătim în mod intens noi brigăzi și unități care vor arăta pe front ceea ce au învățat”, a afirmat președintele ucrainean, care și-a înregistrat alocuțiunea zilnică la finalul reuniunii Comandamentului Suprem pe care îl convocase în cursul după-amiezii.

La această reuniune a Cartierului General al Înaltului Comandament Suprem au fost abordate aspecte legate de mobilizarea tuturor mijloacelor pentru eliberarea Ucrainei de sub ocupația rusă, a spus Volodimir Zelenski, înainte de revenirea la Kiev a ministrului apărării Oleksii Reznik de la întâlnirea Grupului de contact pentru Ucraina de la Ramstein (Germania).

„Fiecare în Ucraina trebuie să înțeleagă că principala sarcină a statului este ‘deocuparea’ teritoriilor noastre, a pământurilor noastre și readucerea oamenilor noștri din captivitatea rusă. Resursele statului vor fi cheltuite în primul rând pentru aceasta”, a afirmat președintele ucrainean. „‘Prima linie a frontului este prioritatea numărul unu’, a subliniat el.

În același timp, Zelenski a mulțumit partenerilor occidentali reuniți vineri în Germania, care au ajutat și ajută Ucraina să se apere.”Le mulțumesc acelor parteneri a căror determinare este în deplină concordanță cu situația reală și cu nevoile de pe câmpul de luptă”, a spus el.

Ucraina luptă împotriva atacurilor forțelor ruse, care au ocupat zone din țară, de aproape 14 luni și este în mare măsură dependentă de sprijinul occidental în ceea ce privește aprovizionarea cu muniție și echipamente militare. Aliații occidentali ai Kievului s-au reunit vineri la baza aeriană americană din Ramstein, vestul Germaniei, pentru a discuta despre continuarea acestui ajutor.

 

Separat, Ministerul rus al Apărării declarase vineri, la Moscova, că trupele de asalt rusești luptau în partea de vest a orașului Bahmut, ultima zonă a orașului ucrainean asediat care mai este deținută de forțele Kievului, potrivit Reuters.

Kievul a declarat că forțele ruse au făcut într-adevăr progrese în luptele înverșunate de la Bahmut, dar că situația este sub control.

„Deciziile sunt luate în funcție de oportunitatea militară”, a transmis printr-o postare pe Telegram ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Maliar, referindu-se probabil la decizia unei retrageri.

Asaltul rușilor asupra Bahmut se bazează în mare măsură pe armata privată a grupului Wagner, al cărei patron Evgheni Prigojin și-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la un posibil contraatac ucrainean.

„Astăzi, noi îi ucidem pe cei care au fost antrenați în Ucraina, dar cei care vor veni din Germania vor fi instruiți în tehnologie”, a spus el într-o înregistrare audio postată pe Telegram, într-o referire aparentă la ucrainenii care vor fi instruiți în Germania în utilizarea tancurilor Abrams furnizate de SUA.

„Occidentul le-a transmis (ucrainenilor) 230 de tancuri și 1.500 de alte vehicule blindate. Și acestea sunt suficiente pentru o opoziție serioasă”, a spus Prigojin, care a apreciat că Ucraina își va declanșa contraofensiva când solul se va usca după ploile de primăvară

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău