Zelenski: Pentru Kremlin, orice energie este o armă. Rusia folosește centrala de la Zaporojie pentru a șantaja lumea cu un dezastru

  • 23 Aprilie 2023 13:38
Zelenski: Pentru Kremlin, orice energie este o armă. Rusia folosește centrala de la Zaporojie pentru a șantaja lumea cu un dezastru

Președintele Volodimir Zelenski cere punerea industriei nucleare rusești sub sancțiuni internaționale, arătând că Rusia se folosește de energie ca de o armă, pentru a crea dependențe și pentru a șantaja, iar această tactică este valabilă inclusiv în cazul centralei nucleare de la Zaporojie, pe care Moscova o utilizează ca să amenințe lumea cu un dezastru nuclear, relatează news.ro.

„Este important că au fost lansate măsuri restrictive globale împotriva industriei nucleare rusești. Această industrie nu numai că generează fonduri pentru bugetul agresorului, dar ajută și la crearea unei dependențe a altor state pe teritoriul cărora se implementează proiecte nucleare pretins „energetice”. Pentru Kremlin, orice energie este o armă. Pentru ei, energia nucleară este, de asemenea, o armă”, a arătat președintele Volodimir Zelenski în discursul rostit sâmbătă seara către compatrioți.

„Exact acest lucru se întâmplă la centrala nucleară Zaporojie, pe care Rusia o folosește ca armă de șantaj la nivel mondial, pentru a șantaja lumea cu un dezastru”, a explicat Volodimir Zelenski.

În acest context, el a salutat faptul că Marea Britanie, SUA, Franța, Japonia și Canada au format o alianță „pentru a elimina industria nucleară a unui stat terorist de pe piața mondială”.

„Cu cât regimul de sancțiuni împotriva Rusiei este mai dur, cu cât sunt mai multe restricții împotriva statului terorist și a tuturor celor asociați cu acesta, împotriva întregii economii de război rusești, cu atât mai repede va fi sfârșitul agresiunii. Și le mulțumesc tuturor celor din lume care înțeleg acest lucru”, a punctat Zelenski.

Președintele ucrainean, ca și unele state europene, între care Germania și Lituania, pledează pentru sancțiuni la nivelul UE împotriva industriei nucleare ruse, însă un astfel de pachet pare greu de adoptat în prezent, pentru că sunt mai multe state, în frunte cu Ungaria, care depind de cooperarea cu Moscova pentru sectorul lor al energiei atomice.

În orice caz, vorbind despre sancțiuni, Zelenski a anunțat că sâmbătă au intrat în vigoare în Ucraina trei noi decizii de sancționare a „celor care investesc în agresiunea rusă și o susțin” și a precizat că este vorba despre peste 320 de companii, precum și de persoane fizice.

„În primul rând, este vorba de un alt pachet de sancțiuni împotriva complexului militar-industrial rusesc – companiile care aprovizionează armata teroristă. De data aceasta, 322 de companii au fost adăugate pe listele de sancțiuni – producători de arme, componente etc. Celelalte două liste de sancțiuni includ persoane și entități care ajută la eludarea sancțiunilor împotriva Rusiei, dețin proprietăți ale criminalilor de război și sunt implicate în distrugerea libertății atât în Rusia, cât și pe teritoriul nostru”, a arătat Zelenski.

„Pachetele noastre de sancțiuni sunt în curs de elaborare în detaliu, inclusiv sincronizarea cu partenerii noștri”, a precizat președintele. „Aceasta este una dintre principalele noastre sarcini comune – absolut toți cei care doresc ca războiul să se încheie mai repede, ca victoria noastră să fie obținută mai repede, sarcina este de a elimina orice oportunitate pentru Rusia de a eluda sancțiunile. Fiecare schemă rusă care îi permite să ocolească sancțiunile adaugă timp acestui război, adaugă oportunități pentru agresor”, a punctat Zelenski pledând pentru noi măsuri la nivel internațional care să-i sancționeze și pe cei care eludează actualele restricții în vigoare.

Trecând la subiectul aprovizionării cu arme a frontului ucrainean, liderul de la Kiev a menționat noi pachete de sprijin din partea SUA și a Canadei și a salutat ajutorul pentru consolidarea apărării aeriene din partea Olandei, precum și decizia comună cu Danemarca de a furniza tancuri.

Președintele Ucrainei a mulțumit Germaniei, sugerând că așteaptă de la Berlin noi decizii. „Există noi pași care vor asigura mai multă pace în cerurile noastre și ar putea exista noi pași care vor aduce mai multă pace în țara noastră. Așteptăm aceste decizii”, a spus Zelenski.

De asemenea, el a mulțumut Estoniei și Finlandei pentru noile pachete de apărare, iar Slovaciei pentru avioanele trimise.

El a menționat și Elveția, în ciuda faptului că politica de neutralitate a Bernei dă uneori bătăi de cap partenerilor europeni, mulțumind pentru „noile sancțiuni împotriva teroriștilor ruși”.

„Ne pregătim ca următoarea săptămână în relațiile cu partenerii noștri să nu fie mai puțin productivă decât aceasta. Fiecare astfel de rezultat pentru Ucraina înseamnă vieți salvate ale poporului nostru. Aceasta este capacitatea soldaților noștri de a proteja vieți, de a respinge atacurile rusești și de a se pregăti pentru operațiunile active ucrainene”, a arătat Zelenski.

În încheierea discursului său, așa cum face de fiecare dată, el le-a mulțumit soldaților de pe front, precizând că există patru puncte fierbinți pe linia frontului: Mariinka, Bahmut, Avdiivka și sectorul Lîman.„ Acolo luptele sunt crâncene”, a spus președintele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău