Zelenski neagă că ar discuta cu aliații „o încetare a focului” cu Rusia: Am prezentat planul nostru de victorie și situația de pe câmpul de luptă

  • 11 Octombrie 12:18
Zelenski neagă că ar discuta cu aliații „o încetare a focului” cu Rusia: Am prezentat planul nostru de victorie și situația de pe câmpul de luptă

O încetare a focului între Ucraina și Rusia “nu este un subiect al discuțiilor” cu aliații Kievului, a declarat joi la Paris președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după o întrevedere cu omologul său francez Emmanuel Macron, căruia i-a reprezentat elemente și detalii din planul său de victorie.

Zelenski a început joi un tur de forță în Regatul Unit, Franța, Germania și Italia pentru a negocia consolidarea sprijinului militar pentru Ucraina și pentru a prezenta Planul pentru Victorie, transmite caleaeuropeană.ro. El s-a întâlnit la Londra cu premierul britanic Keir Starmer și cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, iar la Roma a purtat consultări politice cu premierul Giorgia Meloni.

„În primul rând, vreau să mulțumesc poporului francez și Franței pentru că ne-au sprijinit încă de la începutul războiului la scară largă. Mulțumesc, Emmanuel. Ești un prieten foarte puternic al poporului nostru”, a declarat președintele Ucrainei, într-un comunicat.

Volodimir Zelenski i-a prezentat lui Emmanuel Macron detaliile planului de victorie. Ei au discutat punctele sale specifice și au convenit să lucreze la Plan împreună cu aliații în viitorul apropiat.

„Am împărtășit Planul nostru de victorie și situația de pe câmpul de luptă. Pe măsură ce se apropie iarna, avem nevoie de sprijin. Și vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut pentru noi”, a adăugat președintele Ucrainei.

Nu am discutat despre o încetare a focului“, a insistat în fața presei președintele ucrainean, care a cerut o creștere rapidă a ajutorului occidental, relatează AFP și Agerpres.

Conform unor relatări din presa internațională, Ucraina ar fi dispusă să accepte o încetare a focului de-a lungul actualei linii a frontului, fără a recunoaște pierderi teritoriale, în schimbul unor garanții de securitate oferite de SUA și aderării la UE.

Potrivit președinției ucrainene, în cursul reuniunii, Zelenski și Macron au discutat în detaliu despre punerea în aplicare a formulei de pace și despre eforturile de a obține o pace justă.

Un punct central al discuțiilor a fost producția comună de arme în Ucraina și co-producția. Partea ucraineană a propus extinderea acestei cooperări. Lucrările în acest sens vor avea loc la nivelul miniștrilor apărării.

Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Emmanuel Macron pentru sprijinul acordat Ucrainei în activitatea cu partenerii și a mulțumit Franței pentru ajutorul său militar, formarea brigăzii ucrainene Anne of Kyiv, formarea piloților și a mecanicilor. El a remarcat, de asemenea, decizia de a furniza avioane de luptă Mirage 2000.

Printre subiectele discutate în cadrul reuniunii s-au numărat, de asemenea, returnarea copiilor ucraineni deportați de Rusia și punerea rapidă în aplicare a acordurilor liderilor G7 cu privire la 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
12
Mon
13
Tue
12
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău