Zelenski mulțumește Marii Britanii pentru rolul ei crucial în susținerea Ucrainei de către Occident: Cuvintele se transformă în fapte. Este ceea ce face diferența între relațiile Ucrainei cu Marea Britanie și cele ale Ucrainei cu alte țări

  • 10 Iunie 2022 18:19
Zelenski mulțumește Marii Britanii pentru rolul ei crucial în susținerea Ucrainei de către Occident: Cuvintele se transformă în fapte. Este ceea ce face diferența între relațiile Ucrainei cu Marea Britanie și cele ale Ucrainei cu alte țări

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit vineri Londrei pentru rolul său crucial în susținerea occidentală a Ucrainei, cu prilejul unei vizite la Kiev a ministrului britanic al apărării, Ben Wallce, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Cuvintele se transformă în fapte. Este ceea ce face diferența între relațiile Ucrainei cu Marea Britanie și cele ale Ucrainei cu alte țări", a declarat președintele ucrainean, în ceea ce a părut să fie o înțepătură la adresa altor țări europene, chiar dacă nu a numit niciuna, comentează France Presse.

"Arme, finanțe, sancțiuni: în aceste trei dosare, Marea Britanie își arată leadership-ul", a adăugat Zelenski, conform unei înregistrări video postate pe contul său de Telegram.

În contextul în care ucrainenii le cer occidentalilor arme grele pentru a rezista la o puternică ofensivă rusească în Donbas - și în special în orașul-cheie Severodonețk -, Ben Wallace a salutat "efortul extraordinar" al președintelui și al poporului ucrainean pentru a rezista în fața invaziei ruse.

Această vizită de lucru de două zile are scopul de a afla de la cei implicați "cum evoluează nevoile operaționale ale forțelor armate ucrainene, în contextul în care natura conflictului continuă să se schimbe", a precizat Ministerul britanic al Apărării într-un comunicat.

"Asta va permite asigurarea faptului că susținerea britanică evoluează în funcție de aceste nevoi și este adaptată situației din teren", a adăugat ministerul.

Ben Wallace a mai discutat cu Volodimir Zelenski și ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, "despre echipamentele și formările pe care Regatul Unit le furnizează în prezent și ce susținere suplimentară ar putea fi oferită pentru a ajuta forțele ucrainene să-și apere țara", potrivit sursei citate.

După Washington, Londra a anunțat livrarea de sisteme de lansatoare de rachete multiple - cu o rază de acțiune de circa 80 km, ușor mai mare decât a sistemelor rusești -, dar nu se știe când vor putea ucrainenii să înceapă să le utilizeze.

Această vizită survine la o zi după anunțul condamnării la moarte de către separatiștii proruși din Ucraina a doi britanici angajați de forțele ucrainene.

Britanicii Aiden Aslin și Shaun Pinner, dar și marocanul Brahim Saadoun, luați prizonieri în Ucraina în timp ce luptau alături de ucraineni, au fost condamnați la moarte joi de justiția autorităților separatiste din Donețk.

Premierul britanic Boris Johnson este "consternat" de această condamnare, a anunțat vineri Downing Street, afirmând că lucrează cu Kievul pentru eliberarea lor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău