Zelenski: La Severodonețk, forțele ucrainene ''se țin tare'', dar cele ruse ''mai numeroase și mai puternice''

  • 06 Iunie 2022 18:59
Zelenski: La Severodonețk, forțele ucrainene ''se țin tare'', dar cele ruse ''mai numeroase și mai puternice''

Forțele ucrainene care apără orașul Severodonețk (regiunea Lugansk, în estul Ucrainei) "se țin tare", în pofida asalturilor trupelor Moscovei, însă rușii sunt "mai numeroși și mai puternici", a declarat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de France Presse, potrivit Agerpres.

Președintele ucrainean, care s-a exprimat într-o întâlnire cu presa la Kiev, a apreciat drept "dificilă" situația de pe frontul din estul țării. Orașele gemene Severodonețk și Lisiceansk "sunt în prezent orașe moarte", a spus el.

"Ne ținem tare, dar ei sunt mai mulți și mai puternici", a admis Zelenski, potrivit căruia comandamentul ucrainean "va lua decizii în funcție de situația" din teren.

Potrivit președintelui ucrainean, între 10.000 și 15.000 de civili se mai află în Severodonețk, bombardat în decurs de mai multe săptămâni de artileria rusă.

Guvernatorul ucrainean al regiunii, Serghei Gaidai, indicase anterior că situația la Severodonețk "s-a agravat" pentru armata ucraineană, în pofida unui contraatac care permisese redobândirea controlului asupra a jumătate din oraș.

Primarul (ucrainean) al orașului, Oleksandr Striuk, declarase la rândul său pentru agenția de presă ucraineană Unian că "situația se schimbă de la o oră la alta" și că "sunt în curs de desfășurare lupte intense de stradă", precum și un "duel de artilerie".

Acest centru industrial este cea mai mare așezare urbană aflată încă mâinile ucrainenilor în regiunea Lugansk (est), unde soldații ruși au avansat pas cu pas în ultimele săptămâni după ce s-au retras sau au fost respinși din alte zone ale teritoriului ucrainean, în special din jurul capitalei Kiev.

Armata rusă încearcă în prezent să cucerească întregul Donbas, bazin minier din estul Ucrainei, aflat parțial în mâinile separatiștilor proruși din 2014.

Ucraina nu duce în prezent cu partenerii ei occidentali negocieri cu privire la un eventual "acord de pace" cu Rusia, a declarat Zelenski în cursul acestei întâlniri cu presa, răspunzând la o întrebare adresată de corespondentul agenției de presă RBC-Ukraina.

"Astfel de negocieri sunt astăzi la un nivel zero. Desigur, toată lumea vrea să ne împingă spre un oarecare rezultat, cu siguranță nedorit de noi, pentru că nu suntem întrebați. Dar dorit de o parte sau alta, care au probabil propriile interese, atât financiare, cât și politice. Crește oboseala și oamenii își doresc un rezultat. Dar noi avem nevoie de un rezultat" favorabil pentru noi, a spus Zelenski.

Postul de televiziune american CNN a relatat anterior că SUA, Uniunea Europeană și Marea Britanie ar purta consultări cu privire la un eventual "plan de pace" pentru Ucraina, în contextul în care politicieni din Occident și media occidentale evocă din ce în ce mai frecvent necesitatea găsirii unui compromis pentru a se pune capăt cât mai curând posibil războiului declanșat de Rusia în Ucraina, notează RBC-Ukraina. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău