Zelenski la CNN: Lumea trebuie să se pregătească pentru posibilitatea ca Putin să folosească arme nucleare tactice

  • 15 Aprilie 2022 19:35
Zelenski la CNN: Lumea trebuie să se pregătească pentru posibilitatea ca Putin să folosească arme nucleare tactice

''Toate țările lumii'' trebuie să se pregătească pentru posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare tactice în războiul său împotriva Ucrainei, a spus vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat CNN, potrivit ediției online a acestui post, citată de Agerpres.

În interviul acordat prin videoconferință din biroul său prezidențial de la Kiev, Zelenski a susținut că Putin ar putea recurge la arme nucleare sau chimice pentru că nu-i pasă de viețile ucrainenilor.

''Nu doar eu, ci toată lumea, toate țările trebuie să fie îngrijorate, pentru că aceasta s-ar putea să nu fie o informație reală, dar ar putea să fie adevărul'', a spus președintele ucrainean, vorbind în engleză. ''Trebuie să ne gândim să nu ne temem, să nu ne temem dar să fim pregătiți. Însă aceasta nu este o problemă pentru Ucraina, nu doar pentru Ucraina, ci pentru lumea întreagă, cred'', a completat el.

Oficiali occidentali au avertizat deja că dacă Rusia continuă să înregistreze eșecuri în campania militară din Ucraina președintele Putin ar putea ordona folosirea armelor nucleare tactice. Bombe nucleare de mici dimensiuni, acestea pot fi folosite pe câmpul de luptă, pentru distrugerea unor obiective militare cum ar fi baze sau aeroporturi, dar posibil și a unor localități.

Directorul CIA, Bill Burns, a declarat joi că acest serviciu are în vedere ''foarte intens'' un asemenea risc, adăugând însă că Statele Unite nu au observat indicii conform cărora Rusia ar pregăti un pas de acest fel.

Dar ''dată fiind potențiala stare de disperare a președintelui Vladimir Putin și a leadership-ului rus, date fiind eșecurile pe care le-au înregistrat până în prezent pe plan militar, niciunul dintre noi nu poate trata cu lejeritate amenințarea reprezentată de potențiala recurgere la arme nucleare tactice sau la arme nucleare de mică putere'', a subliniat Bill Burns.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău