Zelenski: Începerea negocierilor de aderare la UE „o victorie pentru Ucraina” și pentru „întreaga Europă”. Liderul de la Kiev a felicitat R. Moldova

  • 14 Decembrie 2023 22:10
Zelenski: Începerea negocierilor de aderare la UE „o victorie pentru Ucraina” și pentru „întreaga Europă”. Liderul de la Kiev a felicitat R. Moldova

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat joi ca pe o „victorie pentru Ucraina” și „întreaga Europă” decizia Uniunii Europene de a deschide negocierile de aderare cu Kievul, în prima zi a summitului Consiliului European, relatează Agerpres.

„Este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru întreaga Europă. O victorie care motivează, inspiră și întărește”, a postat el pe X (fostă Twitter).

Volodimir Zelenski a felicitat „fiecare ucrainean” precum și Republica Moldova, cu care au fost declanșate de asemenea negocieri de aderare la UE.

„Istoria e scrisă de cei care nu renunță la lupta pentru libertate”, a adăugat el.

Comisia Europeană a recomandat în noiembrie deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, precum și cu Republica Moldova, două țări care au obținut statutul de țară-candidată în iunie 2022, la câteva luni de la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei.

Clasa politică ucraineană și-a exprimat și ea satisfacția pentru începerea negocierilor de aderare, șeful diplomației Dmitro Kuleba evocând "o zi istorică”.

„O emoție domină: toate acestea nu au fost în zadar”, a adăugat el.

Premierul ucrainean Denis Șmîgal a văzut în decizia UE o „recunoaștere a reformelor” angajate în ultimii ani, avertizând totuși că drumul până la aderare va fi „dificil”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,69 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău