Zelenski l-a demis pe Zalujnîi din funcția de șef al Forțelor Armate, dar i-a propus „să rămână în echipă”.

  • 08 Februarie 18:51
Zelenski l-a demis pe Zalujnîi din funcția de șef al Forțelor Armate, dar i-a propus „să rămână în echipă”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a concendiat, joi seară, pe șeful militar al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, cei doi având o dispută de mai multe săptămâni, scrie DIGI24.

Posibilitatea demiterii lui Zalujnîi a fost una dintre temele principale în ultimele săptămâni, în condițiile unei rupturi tot mai evidente între Zelenski și conducerea armatei, mai ales după eșecul contraofensivei de anul trecut și după un aparent blocaj pe frontul din Ucraina, în condițiile intrării războiului cu Rusia în cel de-al treilea an.

Comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski, a fost numit în locul lui Zalujnîi, a anunțat Zelenski cu puțin timp în urmă.

Volodimir Zelenski a anunțat, joi, că s-a întâlnit cu șeful armatei, Valeri Zalujnîi, și spune că a venit timpul pentru schimbări în conducerea militară, dar că generalul de top de la Kiev ar trebui să rămână „în echipa sa”, relatează Reuters.

Declarația lui Zelenski vine după mai multe zile de speculații că președintele se pregătește să îl demită pe popularul comandant-șef al armatei, considerat de mulți ucraineni un erou național pentru că a gestionat efortul de război începând din februarie 2022.

„Am discutat despre ce reînnoiri au nevoie Forțele Armate ale Ucrainei. Am discutat, de asemenea, cine ar putea face parte din conducerea reînnoită a Forțelor Armate ale Ucrainei. Timpul pentru această reînnoire este acum”, spune Zelenski într-o postare pe Telegram.

Într-o declarație separată, generalul Zalujni confirmă că a avut o „conversație importantă și serioasă” cu Zelenski și că a fost luată decizia de a schimba tacticile și strategia pe câmpul de luptă.

„Sarcinile din 2022 sunt diferite de cele din 2024. Prin urmare, toată lumea trebuie să se schimbe și să se adapteze la noile realități. Pentru a câștiga și a fi împreună”, se arată în declarația sa de pe Telegram.

Nexta scrie că Volodimir Zelenski l-a anunțat pe Oleksandr Sîrski ca succesor al lui Zalujnîi la conducerea armatei. Sîrski a fost, până acum, comandantul forțelor terestre.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău