Zelenski îi avertizează pe colaboraționiști și critică "tăcerea" Europei față de catastrofa din Mariupol

  • 02 Aprilie 2022 18:15
Zelenski îi avertizează pe colaboraționiști și critică

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe cei care colaborează cu rușii în zonele aflate sub controlul Moscovei din sudul Ucrainei să nu accepte locurile de muncă oferite de ocupanți, transmite sâmbătă dpa, potrivit Agerpres.

În mesajul său video înregistrat difuzat zilnic, Zelenski a insistat că aceștia "nu vor putea evita" să răspundă pentru o astfel de colaborare.

Potrivit Ucrainei, Rusia încearcă să înființeze administrații pro-Moscova în zonele ocupate.

Totodată, Zelenski s-a adresat în limba rusă părinților tinerilor ruși care au fost recrutați la 1 aprilie pentru efectuarea serviciului militar.

"Protejați-vă copiii! Părinții trebuie să facă totul pentru a-și proteja fiii de armată. Riscul ca ei să fie trimiși la război în Ucraina este uriaș. Este moarte garantată pentru mulți dintre acești puști foarte tineri", a avertizat șeful statului ucrainean.

Totodată, Zelenski a criticat Europa pentru că "a reacționat în tăcere" față de catastrofa umanitară din orașul Mariupol, din sudul țării, provocată de asediul și bombardamentele rusești, transmite EFE, care amintește că, potrivit estimărilor, 160.000 de locuitori trăiesc în condiții îngrozitoare de mai bine de o lună în Mariupol, oraș-port la Marea Azov care a devenit principalul obiectiv al trupelor ruse din Ucraina, datorită poziției sale strategice între peninsula Crimeea și Donbas.

"Europa nu are dreptul să reacționeze în tăcere față de ceea ce se întâmplă în Mariupolul nostru. Întreaga lume trebuie să reacționeze în fața acestei catastrofe umanitare", a insistat Zelenski.

Mariupol, unde au avut loc atacuri pe care organizații pentru apărarea drepturilor omului le-au denunțat drept posibile crime de război, este lipsit de săptămâni întregi de apă și alimente, iar furnizarea de electricitate și căldură a fost sistată. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău