Zelenski, despre "formula Steinmeier": "Nu este un act de capitulare"

  • 04 Octombrie 2019 09:02
Zelenski, despre

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj către cetățeni, în care explică în ce constă așa-numita "formulă Steinmeier" pentru restabilirea păcii în Donbas, acceptată de Ucraina la negocierile de la Minsk. "Poziția mea este clară și coincide cu poziția tuturor ucrainenilor, scrie Rador.

Cu toții înțelegem că Donbasul este parte a Ucrainei și că pacea trebuie restabilită în acel teritoriu. Trebuie să aibă loc o încetare completă a focului și retragerea forțelor militare străine. Cu toții înțelegem că pe partea noastră de graniță cu Rusia trebuie să fie polițiști de frontieră ucraineni.

Trebuie să aibă loc un schimb de prizonieri pentru ca toți cetățenii noștri să se întoarcă acasă" - a explicat Zelenski, după ce mii de ucraineni au protestat la Kiev față de decizia noii conduceri a țării de a accepta un plan de pace propus în urmă cu mai mult timp de fostul ministru german de Frank-Walter Steinmeier, în prezent președinte al Germaniei.

 Zelenski a subliniat că alegerile locale pe întreg teritoriul Donbasului nu trebuie să aibă loc sub amenințarea armelor, ci conform legislației ucrainene, astfel încât la scrutin să se poată înscrie candidați din partea forțelor politice ucrainene, să fie prezentă presa din Ucraina și observatorii internaționali. De asemenea, potrivit lui Zelenski, la alegerile respective trebuie să poată participa și persoanele strămutate din zona de conflict în alte regiuni ale țării. "Vom discuta toate aceste detalii la reuniunea în formatul Normandia" - a precizat președintele Ucrainei, adăugând că acceptarea "formulei Steinmeier" a fost o condiție pentru organizarea unei noi reuniuni a liderilor din cadrul "formatului Normandia". "Ar fi putut avea loc această întâlnire în viitorul apropiat? Nu. De ce? Pentru că a existat un singur obstacol în acest sens: povestea de groază din ultimele săptămâni numită 'formula Steinmeier'.

Dar prevede această formulă că Ucraina recunoaște anexarea Crimeii și renunță la Donbas? Nu. Oare această formulă spune că alegerile în Donbas vor avea loc mâine, sub amenințarea armelor? Nu. Această formulă spune un singur lucru și anume când ar trebui să fie adoptată așa-numita lege privind statutul special al Donbasului. Iar acest lucru trebuie să se întâmple după alegerile locale, care vor avea loc în conformitate cu Constituția Ucrainei, cu legislația Ucrainei și după publicarea raportului OSCE că alegerile au fost organizate conform standardelor democratice internaționale.

Aceasta este formula acceptată de Ucraina la Minsk" - a explicat Volodimir Zelenski, după ce mai multe forțe politice ucrainene, dar și o parte a societății civile, au acuzat Kievul că, prin semnarea acestei "formule Steinmeier", Ucraina capitulează în fața Rusiei. Potrivit lui Zelenski, după ce reprezentanții Ucrainei au acceptat formula respectivă, a fost trimisă o scrisoare către reprezentantul special al OSCE din grupul de contact tripartit de la Minsk, în care partea ucraineană a confirmat că acceptă conținutul documentului. "Urmează ca mâine să aibă loc alegeri în Donbas? Nu. Următorul pas va fi o întâlnire în formatul Normandia, împreună cu președintele Franței, cancelarul german și președintele Federației Ruse, unde vom discuta despre modalitățile prin care se poate pune capăt războiului din Donbas. Se va semna la acea reuniune o nouă lege privind statutul special al Donbasului? Nu. Legea actuală este în vigoare până pe 31 decembrie 2019. Vom avea o nouă lege, pe care nu o vom elabora singuri, ci împreună, în colaborare cu întreaga societate ucraineană, fără să depășim vreo linie roșie" - a mai declarat Zelenski, într-un mesaj video publicat pe Facebook joi seară. Potrivit președintelui de la Kiev, "nu va avea loc nicio capitulare, nicio trădare a intereselor naționale".

Amintim că mass-media ucrainene au publicat textul complet al documentului care conține așa-numita "formulă Steinmeier" pentru soluționarea conflictului din Donbas, semnat pe 1 octombrie, la Minsk, de către reprezentanții trimiși de Kiev, Moscova, republicile separatiste și OSCE. Potrivit acestui document, Ucraina trebuie să adopte o lege specială, conform căreia pe teritoriile ocupate din regiunile Donețk și Luhansk trebuie să fie organizate alegeri locale, monitorizate de reprezentanți ai OSCE și ai ODIHR. În ziua alegerilor (la ora locală 20:00), în Ucraina ar urma să intre în vigoare o lege provizorie care acordă Donbasului un statutul special.

Legea respectivă va căpăta caracter permanent doar după ce OSCE va confirma că scrutinul în zona separatistă s-a desfășurat cu respectarea cerințelor democratice. Presa ucraineană atrage atenția că documentul apărut în spațiul public nu prevede și retragerea trupelor de pe linia frontului sau transferul către Ucraina a controlului asupra frontierei cu Rusia, deși, marți seară, președintele Volodimir Zelenski a declarat că "formula Steinmeier" aprobată de toate părțile include și aceste aspecte.

Potrivit unor informații anterioare, Grupul trilateral de contact de la Minsk a convenit, marți, asupra așa-numitei "formule Steinmeier", propusă de președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, care prevede o foaie de parcurs pentru restabilirea păcii în Donbas prin retragerea forțelor de pe linia de contact, desfășurarea de alegeri în teritoriile separatiste și acordarea ulterioară a unui statut special pentru zona respectivă. Decizia Kievului de a accepta "formula Steinmeier" a generat proteste la Kiev și în alte orașe ucrainene, activiștii condamnând "capitularea țării în fața Rusiei".

Sursa:Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău