Zelenski, declarat personalitatea anului de Financial Times: Sunt mai degrabă responsabil, decât curajos

  • 05 Decembrie 2022 16:16
Zelenski, declarat personalitatea anului de Financial Times: Sunt mai degrabă responsabil, decât curajos

La nouă luni de la invazia Rusiei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski continuă să conducă rezistența, dar dă asigurări că se consideră o persoană ''mai degrabă responsabilă, decât curajoasă'' căreia nu-i place ''să dezamăgească oamenii'', transmite EFE. Potrivit agenției de presă spaniole, cu aceste cuvinte se descrie liderul ucrainean într-un interviu acordat ziarului britanic Financial Times (FT), care a publicat luni pe prima pagină o fotografie cu liderul ucrainean, pe care l-a declarat personalitatea anului, transmite Agerpres.

Zelenski mai mărturisește că, în loc să lupte cu forțele Kremlinului, ar prefera să fie cu fiul său ''la pescuit de crap în fluviul Nipru''.

Poate că pacea este încă departe, însă FT subliniază că ''acest mesaj din inimă'' este tipic unui lider care continuă să se prezinte drept ''o persoană normală cu gusturi simple'', calități care i-au atras ''admirația ucrainenilor și a susținătorilor săi din străinătate''.

Nu a fost mereu așa. Înainte de izbucnirea conflictului, la 24 februarie, ''mulți'' dintre compatrioții săi îl ''considerau o glumă'', îl vedeau ca pe un fost actor transformat în om politic ''amator'' cu dificultăți în ''îndeplinirea provocărilor'' pe care le presupunea președinția țării, amintește cotidianul britanic.

Zelenski era ''omul de pe stradă'' devenit președinte, un rol pe care l-a interpretat deja într-un serial satiric de televiziune care l-a făcut foarte cunoscut în Ucraina.

''Este și antiteza președintelui rus, Vladimir Putin, care se ascunde la Kremlin, a cărui obsesie de a reconstrui un imperiu a costat zeci, poate sute de mii de vieți'', a deplâns FT.

Dimpotrivă, Zelenski a ajuns să întruchipeze ''curajul și rezistența'' poporului ucrainean în ''lupta sa împotriva agresiunii ruse'', motive pentru care Financial Times ''l-a ales Personalitatea Anului''.

Liderul de la Kiev - insistă FT - și-a câștigat un loc în istorie pentru ''extraordinara sa demonstrație de leadership și tărie''. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău