Zelenski: Dacă rușii cuceresc Bahmut, vor avea „drum deschis” spre alte orașe

  • 08 Martie 2023 12:57
Zelenski: Dacă rușii cuceresc Bahmut, vor avea „drum deschis” spre alte orașe

Dacă trupele ruse reușesc să cucerească Bahmut, orașul ucrainean care a devenit epicentrul luptelor, vor avea „drum deschis" spre capturarea altor orașe cheie din estul țării, a avertizat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru canalul de televiziune CNN, citat miercuri de agențiile EFE și AFP.

Liderul de la Kiev și-a apărat decizia de a menține trupele ucrainene în acest oraș, în care și-au pierdut viața numeroși soldați din ambele tabere și a cărui populație s-a redus de la 70.000 la mai puțin de 5.000 de locuitori.

"Este o chestiune tactică pentru noi", a spus Zelenski, înainte de a insista că înalții săi comandanți militari susțin în unanimitate prelungirea apărării orașului după săptămâni de atacuri continue ale rușilor.

"Înțelegem că, după Bahmut, ei (rușii - n.red.) ar putea merge mai departe. Ar putea merge la Kramatorsk, ar putea merge la Sloviansk, ar fi un drum deschis pentru ruși după Bahmut pentru a ajunge în alte orașe din Ucraina, în direcția (regiunii) Donețk", a explicat Zelenski, pentru postul american de televiziune, într-un interviu acordat de la Kiev.

"De aceea, oamenii noștri sunt acolo", a adăugat președintele ucrainean. El a mai spus că motivațiile sale pentru păstrarea orașului sunt "foarte diferite" de obiectivele Rusiei.

"Înțelegem ce vrea Rusia să obțină acolo. Rusia are nevoie de cel puțin o victorie, o mică victorie, chiar distrugând totul în Bahmut, omorând toți civilii acolo", a denunțat el, adăugând că, dacă Kremlinul și-ar pune steagul în oraș, ar contribui la" mobilizarea societății lor pentru a crea această idee că sunt o armată atât de puternică".

EFE amintește că Ucraina a decis marți să mențină apărarea orașului Bahmut și să trimită întăriri suplimentare, în pofida riscului ca mercenarii grupului Wagner să reușească să închidă cercul în jurul localității.

Publicația The Kyiv Independent a cules, de asemenea, mărturiile mai multor soldați ucraineni care descriu bătălia pentru Bahmut drept "un măcel".

Cucerirea orașului Bahmut, epicentrul unor lupte violente timp de mai multe luni în estul Ucrainei, este necesară pentru continuarea ofensivei ruse, a afirmat marți ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, citat de AFP.

"Acest oraș este un nod important (de linii) de apărare pentru soldații ucraineni în Donbas. Preluarea controlului asupra acestuia va permite efectuarea de noi operațiuni ofensive în profunzime contra apărării forțelor armate ale Ucrainei", a declarat Șoigu, în cadrul unei reuniuni cu responsabili din ministerul său, difuzată la televiziune. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău