Zelenski confirmă ofensiva militară „surpriză” în regiunea rusă Kursk: „Ucraina dovedește că poate împinge războiul pe teritoriul agresorului”

  • 11 August 13:13
Zelenski confirmă ofensiva militară „surpriză” în regiunea rusă Kursk: „Ucraina dovedește că poate împinge războiul pe teritoriul agresorului”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut pentru prima dată sâmbătă, 10 august, că forțele ucrainene au luptat în ofensiva surpriză din Kursk, în Rusia, în timp ce atacurile asupra regiunii de frontieră au continuat, autoritățile grăbindu-se să evacueze oamenii, relatează Reuters.

Forțele Moscovei se aflau în a șasea zi de lupte intense împotriva celei mai mari incursiuni a Kievului pe teritoriul rusesc de la începutul războiului, care a lăsat vulnerabile părțile sud-vestice ale Rusiei înainte ca întăririle să înceapă să sosească, scrie caleaeuropeana.ro.

Într-un semn al gravității situației, Rusia a impus sâmbătă un regim de securitate cuprinzător în trei regiuni de frontieră, în timp ce Belarus, un aliat ferm al Moscovei, a trimis mai multe trupe la granița sa cu Ucraina, acuzând Kievul de încălcarea spațiului său aerian.

În discursul său video de la finalul fiecărei zile, Zelenski a declarat că a discutat despre operațiune cu comandantul ucrainean de top Oleksandr Syrskyi, promițând să restabilească dreptatea după ce Rusia a lansat invazia la scară largă asupra vecinului său mai mic în februarie 2022.

Astăzi, am primit mai multe rapoarte de la comandantul-șef Syrskyi privind liniile de front și acțiunile noastre de a împinge războiul pe teritoriul agresorului. Ucraina dovedește că poate într-adevăr să restabilească justiția și să asigure presiunea necesară asupra agresorului”, a declarat Zelenski.

Președintele rus Vladimir Putin a catalogat atacul ucrainean – despre care analiștii militari spun că a luat Kremlinul prin surprindere – drept o provocare majoră. Generalul rus de rang înalt, Valery Gerasimov, a declarat miercuri, 7 august, că atacurile au fost oprite, dar Rusia nu a împins forțele ucrainene înapoi peste graniță.

Bloggeri militari ruși au declarat că situația s-a stabilizat după întăririle Rusiei, deși au afirmat că Ucraina își consolidează rapid forțele.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:2,57 m/s
Wed
22
Thu
20
Fri
22
Sat
23
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău