Zelenski cere schimbări în sistemul de mobilizare și fortificarea zonelor-cheie ale frontului / video

  • 02 Decembrie 2023 13:25
Zelenski cere schimbări în sistemul de mobilizare și fortificarea zonelor-cheie ale frontului / video

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut vineri schimbări în sistemul de mobilizare, în cadrul unei strategii de îmbunătățire a situației armatei după 21 de luni de război cu Rusia, relatează Agerpres. El a mai insistat ca ridicarea de fortificații să fie accelerată în sectoarele-cheie ale frontului aflate sub presiunea trupelor ruse, în special în estul Ucrainei, punctul central al avansării Moscovei la 21 de luni de la începutul invaziei.

În mesajul său video zilnic, Zelenski a menționat că la o reuniune a comandamentului armatei au fost discutate scenarii care să conducă la "rezultate concrete" pentru anul 2024 în condiții de război. "În mod special, aceasta privește chestiunea mobilizării. Toată lumea în Ucraina înțelege că este nevoie de schimbări în acest domeniu", a indicat președintele.

"Nu este vorba doar de numere, de cine poate fi mobilizat. Este vorba despre un interval de timp pentru fiecare persoană care este acum în armată, pentru a putea fi demobilizată, și pentru cei care se vor alătura armatei. Și este vorba despre condiții", a explicat Zelenski. "Au fost mai multe propuneri astăzi și aștept soluții cuprinzătoare", a adăugat el.

În perioada de început a invaziei ruse armata ucraineană a beneficiat de un aflux de voluntari dornici să lupte, dar pierderile de pe front au forțat autoritățile să recurgă tot mai mult la mobilizări.

Președintele Volodimir Zelenski i-a demis în august pe toți comandanții comisariatelor militare din țară, într-un efort de a elimina un vast sistem corupt prin care bărbații încorporabili se sustrag mobilizării prin oferirea unor sume de bani.



În acest timp, peste 650.000 de bărbați ucraineni cu vârste între 18 și 64 de ani sunt înregistrați ca refugiați în cele 27 de state ale UE, plus Elveția, Norvegia și Liechtenstein, conform datelor Eurostat, deși, conform legii marțiale adoptate odată cu lansarea invaziei ruse, bărbații apți să servească în armată cu vârste între 18 și 60 de ani au interdicție de a părăsi teritoriul național.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat și ca ridicarea de fortificații să fie accelerată în sectoarele-cheie ale frontului aflate sub presiunea trupelor ruse, în special în estul Ucrainei, punctul central al avansării Moscovei la 21 de luni de la începutul invaziei.

Zelenski și-a lansat apelul după ce a vizitat pozițiile ucrainene în nord-est, unul din mai multe sectoare în care forțele ruse au încercat să avanseze recent și să recucerească zonele preluate sub control de trupele ucrainene cu un an în urmă. El a spus că una dintre întâlnirile pe care le-a avut cu comandanții s-a referit la fortificații.

"În toate sectoarele majore unde este nevoie de întărire, ar trebui să existe un impuls și o accelerare a construcției de structuri" de apărare, a declarat Zelenski în discursul său video către populație de joi seara.

"Aceasta înseamnă desigur că cea mai mare atenție trebuie acordată direcțiilor Avdiivka, Mariinka și altor sectoare din regiunea Donețk. În regiunea Harkov, aceasta înseamnă sectorul Kupiansk și linia Kupiansk-Lîman", a indicat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău